Nekoliko je uzroka

Stres povećava šanse da osijedite prije 30. godine

Stres povećava šanse da osijedite prije 30. godine
14.10.2024.
u 14:36
Istraživanje Univerziteta King Saud u Saudijskoj Arabiji je pokazalo da stres povećava šanse da osijedite prije 30. godine.
Pogledaj originalni članak

Anksioznost i depresija ometaju folikule više nego drugi faktori poput pušenja, prehrane i treninga. Prema istraživanju i brojkama, polovica ljudi osijedi u 50-im godinama, dok se kod nekih sijede počnu pojavljivati godinama i desetljećima ranije. Potpuni razlozi za pojavljivanje sijedih nisu poznati, ali je jasno da hormon stresa kortizol i lijekovi za mentalno zdravlje mogu izazvati štetnu upalu vlasišta. Tim sa Univerziteta King Saud u Saudijskoj Arabiji uporedio je stope pojave sijedih na uzorku od 1193 osobe u dobi od 18 do 29 godina, prenosi klix.

Polovica osoba u svojim 20-im pronašla je bar jednu sijedu dlaku u svojoj kosi. Svaka osma osoba smatra da ima više od 100 sijedih dlaka. Prema istraživanju, anksioznost je povećala šanse za pojavu sijedih za 2,24 puta, dok depresija za 2,56 puta. Bitan faktor u svemu tome je i genetika. Pušenje je udvostručilo rizik od pojave sijedih, dok ga je pravilna ishrana smanjila za 32 posto.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.