Idilični kvart

U ovom kvartu najam stana košta 88 centi godišnje, cijene nisu porasle 500 godina

Foto: Instagram
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Foto: Instagram
22.10.2024.
u 15:51
Želite li posjetiti Fuggerei, trebat ćete platiti ulaznicu čija je cijena četverostruko veća od najma stana za cijelu godinu...
Pogledaj originalni članak

Premda zvuči kao iz rubrike „vjerovali ili ne“, u idiličnom njemačkom naselju Fuggerei cijena najma stana nije se promijenila od 16. stoljeća, a iznosi 88 centi godišnje. Naselje iz snova nalazi se u bavarskom gradu Augsburgu. To je ujedno i jedan od najstarijih gradova Njemačke, čemu svjedoči i njegovo ime: naime, osnovan je po odredbi rimskog cara Augusta kao vojni logor. Već tada ovdje je živjelo oko 10.000 ljudi, a ubrzo će postati i jedan od najvećih gradova Svetog Rimskog Carstva, piše Punkufer.hr.

Bio je to centar trgovine, industrije i proizvodnje tekstila, umjetnička oaza za brojne slikare i glazbenike, rodno mjesto posebnog rokoko stila prozvanog "augsburški stil“, njegov sustav vodoopskrbe upisan je na UNESCO-ov popis svjetske baštine u Europi.

Iako prosperitetan, grad je imao svoj dio siromašnih građana. Za njih se pobrinula utjecajna i moćna bankarska obitelj Fugger, koja je u 16. stoljeću uložila novac u gradnju posebnog naselja Fuggerei za ne tako imućne. Među njima su bile udovice, beskućnici i osiromašeni obrtnici, ali ne i prosjaci.

Da bi postali stanovnici Fuggereija, morali su ispunjavati nekoliko uvjeta: provesti barem dvije godine u Augsburgu, biti katoličke vjeroispovijesti i imati dokaz o nekažnjavanosti. Zanimljivo je da je jedan od stanovnika bio i pradjed slavnog Mozarta, kojem je danas u čast postavljena spomen-ploča.

Stanovnici naselja plaćali bi godišnji najam zakladi u iznosu od svega 88 centi, a uz to su bili dužni "odraditi" tri molitve dnevno za članove obitelji Fugger i obavljati poslove u zajednici na pola radnog vremena. Velika važnost pridavala se duhu zajedništva i solidarnosti, što se osjeti i danas. Stanovnici jedni za druge obavljaju usluge, međusobno si pomažući i družeći se.

Tako je Fuggerei postao najstarije socijalno naselje na svijetu. No, za one koji bi možda zloupotrijebili tuđu dobrotu, valja napomenuti: osnovni princip pomaganja stanovnicima je onaj da se pomogne ljudima kako bi pomogli sebi. Dakle, dok ne stanu na noge i ne budu u stanju iseliti, prepustivši mjesto drugima kojima je potrebno.

Danas ima sedamdesetak kuća, tj. oko 150 stanova. Površina stanova iznosi oko 60 četvornih metara, a oni u prizemlju imaju i pripadajući vrt. Ovaj grad unutar grada opasan je zidinama još od srednjeg vijeka, s pet vrata koja se i danas zatvaraju svake večeri. Za posjetitelje su ovdje uređeni muzej i suvenirnica.

Želite li posjetiti Fuggerei, trebat ćete platiti ulaznicu čija je cijena osam puta veća od najma stana za cijelu godinu – dakle, morat ćete izdvojiti čak 8 eura!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.