FINO, NA ŽLICU

Zimski minestrone bogat povrćem

Foto: Daniela's Dish/Pinterest
Zimski minestrone bogat povrćem
14.12.2024.
u 18:39
Malo povrća, malo žitarica, začini, povrtni temeljac... i zimski minestrone je gotov! Donosimo recept za jelo koje savršeno prija u ovim hladnim danima
Pogledaj originalni članak

Stvarno nam je hladno ovih dana, magla je, a što nas može bolje razvedriti od ukusnog jela na žlicu punog povrća. Ovaj zimski minestrone (autorica recepta je slavna Bosonoga kontesa Ina Garten) odličan je primjer jednostavnog jela koje će nas zagrijati, zasititi i osigurati nam sve potrebne nutrijente. Napomenimo i da se sve priprema u jednom loncu, pa nakon kuhanja nema dugotrajnog pranja suđa - baš genijalna stvar za vikend. Ovaj zimski minestrone lako može postati veganski Ovo je jelo odlično za one koji žele na jedan dan odmoriti od mesa, a nije teško ni napraviti vegansku verziju – samo treba parmezan zamijeniti nekim veganskim sirom. Kako smo sada u sezoni kada nema puno svježeg povrća, korištenje onog smrznutog ili iz konzerve uvelike nam olakšava posao i pomaže da naša jela i sada ostanu raznolika.

Jedna od zanimljivih namirnica koje se koriste u ovom jelu definitivno je i smeđa riža koja nam osigurava složene ugljikohidrate i povećava osjećaj sitosti. No može ju se uvijek zamijeniti i bijelom rižom ili pak ječmom, ili nekom drugom žitaricom. A ova zimska verzija minestronea odlična je, naravno, i s tjesteninom koja ti je sigurno uvijek pri ruci.

SASTOJCI

  • maslinovo ulje 2 žlica
  • luk 2 kom
  • celer - stabljika 2 kom
  • mrkva 2 kom
  • češnjak 2 režanj
  • smeđa riža 0,75 šalica
  • povrtni temeljac 750 ml
  • voda 500 ml
  • origano 2 žličica
  • timijan 2 žličica
  • bosiljak 2 žličica
  • lovorov list 1 kom
  • krumpir 2 kom
  • zelene mahune 1 šalica
  • koncentrat rajčice 3 žlica
  • pelati iz konzerve 100 g
  • kuhani slanutak 1,50 šalica
  • sol 1 žličica
  • parmezan 2 šalica

POSTUPAK

  1. Na srednjoj vatri zagrij maslinovo ulje, dodaj luk, celer i mrkvu. Dinstaj dok povrće ne omekša, oko 10 minuta. Umiješaj češnjak i dinstaj još minutu.
  2. Dodaj rižu, a potom i temeljac, vodu i suhe začine. Pusti da zavrije i kuhaj oko 25 minuta.
  3. Umiješaj krumpire i mahune. Kuhaj dok riža i krumpiri ne omekšaju. Umiješaj koncentrat rajčice i pelate te slanutak. Kuhaj još 10-ak minuta, odnosno dok sve ne omekša.
  4. Na kraju kuhanja dodaj sol i parmezan (ili vegansku inačicu).
  5. Posluži s malo svježe mljevenog papra na vrhu i krupnijim komadima parmezana (ili veganske inačice).



 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.