Veliki sam ljubitelj popularnog banana kruhai često ga pravim. Ne marim previše za mjere i popis sastojaka budući da podnosi velike varijacije. Stvarno je teško pogriješiti. Ovog puta sam ga upotpunila s jabukama i mogu reći da sam izrazito zadovoljna. Idealna je opcija za doručak, uz šalicu tople kave ili čaja, piše Sweet 'n' Salty by Matea.
Potrebni sastojci:
- 2 jabuke
- 1 zrelija banana
- 2 jaja
- 150 grama integralnog brašna
- 50 grama maslaca sobne temperature
- 2 žlice meda
- 2 žlice smeđeg šećera
- Pola žličice praška za pecivo
- Pola žličice sode bikarbone
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Napomene:
- Koristila sam jabuke sorte Granny Smith koje su po meni najbolje zbog svoje čvršće teksture.
- Po želji dodati klinčić. Ja sam koristila i mješavinu začina – pumpkin spice, što dodatno obogaćuje aromu, no naravno to nije neophodno.
- Po želji možete dodati sjeckane orašaste plodove ili sjemenke. Ja ovog puta nisam, no često to napravim.
Priprema:
- Jednu i pol jabuku narezati na kockice. Preostala polovica će biti iskorištena za dekoraciju.
- Pomiješajte sve suhe sastojke.
- Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
- Žumanjke miksajte skupa s šećerom, dodajte maslac, med, ekstrakt vanilije i bananu koju ste prethodno zgnječili vilicom. Kad ste dobili ujednačenu smjesu, dodajte suhe sastojke i sve dobro izmiješajte.
- Bjelanjke istucite u čvrst snijeg i umiješajte ih u smjesu sa žumanjcima.
- Smjesu prelijte u duguljasti kalup za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.
- Preostalu polovicu jabuke narežite na tanke ploške i posložite duž smjese. Pospite s malo smeđeg šećera.
- Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko pola sata. Kolač je gotov kad čačkalica iz njega iziđe suha.