Odjeci 25. izdanja Mediteran Film Festivala

Gosti i natjecatelji: Obožavamo ovaj festival i Hercegovinu, vratit ćemo se!

14.10.2024.
u 16:34
O prvih četvrt stoljeća širokobriješkog filmskog festivala na najrječitiji način govore - brojke. Tomislav Topić, direktor MFF-a, istaknuo je da je o festivalskim nagradama odlučivalo više od 150 članova žirija te da je na 25. izdanju ovoga festivala bilo desetak tisuća gostiju iz filmskog svijeta
Pogledaj originalni članak

Na kraju 25. izdanja Mediteran Film Festivala, širokobriješkog festivala dokumentarnog filma, ljubitelji sedme umjetnosti imali su u kinu Borak prigodu vidjeti igrani film “Božji gnjev” Kristijana Milića po scenariju Josipa Mlakića. U ovom odličnom ratnom filmu igra nekoliko glumaca iz Hercegovine - Ivo Krešić, Slaven i Mario Knezović, Dragan Despot, Vinko Kraljević, Miro Barnjak, Dejan Aćimović, Ivan Skoko… U službenoj konkurenciji prikazano je 20 dokumentaraca, po deset dugometražnih i kratkometražnih, produciranih u čak 19 država, ne samo mediteranskih, nekoliko dokumentaraca u programu “U fokusu” i filmova domaćih autora te filmova za djecu. U popratnom dijelu programa svoja predavanja održali su Stephan Lupino, književnik i redatelj Dimitrije Popović i Tony Mandich, dugogodišnji potpredsjednik diskografske kuće Atlantic Records. Poseban gost ovog festivala bio je glazbenik Ibrica Jusić.

Dokumentarci za pamćenje

Ukupni pobjednik 25. izdanja MFF-a bio je bh. redatelj Srđan Šarenac. Njegovim dokumentarcem “Izbor za Miss zatvora” otvoren je službeni program MFF-a 2024., oduševivši prepuno kino Borak. Ovaj film odlukom žirija osvojio je festivalski Grand Prix i nagradu publike, a u obrazloženju žirija stoji kako se Srđan Šarenac ovim filmom još jednom potvrđuje kao znalački dokumentarist i posvećeni istraživač čiji filmovi uspijevaju imati važnu društvenu dimenziju i šarm koji osvaja najširu publiku.Nakon dodjele nagrada prikazan je dokumentarni film “Hassanovi ratovi” redatelja Roberta Bubala iz programa “Domaći autori”. Emotivno su se u prepunom kinu Borak obratili redatelj Bubalo i Hassan Haidar Diab, novinar Večernjeg lista, o čijem zanimljivom životu na posebno životan način govori ovaj dokumentarac. Posljednjeg festivalskog dana u jutarnjoj projekciji programa MFF Fora prikazan je nagrađivani animirani film “Cvrčak i mravica” hrvatskog redatelja Luke Rukavine te kratki filmovi nastali na dječjem kampu “Zelenkapica”, kao i film nastao u sklopu kreativne ljetne radionice “Zabavator”. Prikazan je i dokumentarac Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata “Priče iz logora IV. osnovna škola”, a u programu “Domaći autori” filmovi “Zaboravljene stanice” redatelja Zdenka Jurilja te film “O ljudima i šumama” Josipa Mlakića. U okviru off programa prikazan je i film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića, pobjednika festivala u Cannesu, u kojem nastupa Širokobriježanin Goran Bogdan. Festival je ugostio i Zavičajni muzej Pljevlja iz Crne Gore te je prikazan i film “Putevima Homo sapiensa” redatelja Ozrena Zogovića.

Selektoru MFF-a 2024. Zdravku Mustaću ponuđena je hrpa istraživačkih i tankoćutnih formi ispovijedanja majstora dokumentarnog filma. Odabrao je njih 20, koji prate recentna događanja na Mediteranu. Njihove autore opisao je ovako: - Hodaju po cesti svakodnevice. Prate burne događaje oko nas. Ulaze u utrobu ratovanja, agresija, sukoba i destrukcija. Ulaze u svakovrsne političke i socijalne devijacije. Donose nam na dlanu svoja poimanja neuhvatljive filmske pravde. Dodaje kako u ovogodišnjem programu u konkurenciji, među ostalim, filmaši uzimaju i povijesna previranja pa ih lagano spajaju sa sadašnjošću, stvarajući na nebeskim platnima sliku jedne neprekinute niti tragedija. Mustać navodi kako se filmaši vole uhvatiti u koštac i s intimnim dramama. Ponekad nude autobiografske poglede, a ponekad samo sa strane svjedoče tuđem ili udaljenom, ali bolnom i traumatičnom preživljavanju.

Opušteno ozračje i šušur

O prvih četvrt stoljeća širokobriješkog filmskog festivala na najrječitiji način govore - brojke. Tomislav Topić, direktor MFF-a, istaknuo je da je o festivalskim nagradama odlučivalo više od 150 članova žirija te da je na 25 izdanja ovog festivala bilo desetak tisuća gostiju iz filmskog svijeta! - Također smo educirali više od 200 djece na našim radionicama, od kojih su neka već završila Akademiju dramskih umjetnosti pa se danas bave raznim filmskim zanimanjima. Uz produkcijsku kuću Kadar proizveli smo tridesetak filmova koji se uredno vrte na festivalima i vjerojatno ste ih gledali na televiziji. Na ovom festivalu prvi put je prikazan trailer dokumentarnog filma “Kralj Tomislav” koji režira Dražen Klarić, glavni i odgovorni urednik Večernjeg lista.

MFF karakterizira posebno opušteno ozračje, jedinstven šušur. Sve pohvale stigle su od brojnih gostiju. Imali smo prigodu družiti se s novinarima Večernjaka koji su stigli iz Zagreba podržati kolegu Roberta Bubala i s ekipom s HRT-a, predvođenom Deanom Šošom, urednikom filmskog programa HTV-a.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.