Vruće nam je jako ovih dana, pa i u kuhinji tražimo prijeko potrebno osvježenje. A ima li boljeg osvježenja od finog hladnog umaka od (grčkog) jogurta koji ćeš poslužiti uz fini lagani obrok?! Ili njime preliti tacose i kreirati jelo potpuno novog okusa.
Dobri, ukusni i višestruko primjenjivi umaci oduvijek su nam jako dragi, posebno ljeti. Malo (grčkog) jogurta, mladog luka, korijandera, limete pa i ljute papričice poput jalapeña… i savršen umak je tu. Možeš ga poslužiti uz grilanu piletinu i salatu, svinjske kotlete s grila, pa čak i tofu!
SASTOJCI:
- mladi luk 2 kom
- češnjak 2 režanj
- korijander - listići 1 šalica
- majoneza 0,50 šalica
- grčki jogurt 0,74 šalica
- sok od limete 1 žlica
- jalapeño papričica 1,50 žličica
- sol 0,50 žličica
POSTUPAK
- Mladi luk, nasitno nasjeckani češnjak, korijander, majonezu, grčki jogurt, sok od limete, jalapeño i sol stavi u blender.
- Dobro izblendaj, dok ne dobiješ glatku jednoličnu smjesu, oko 30 sekundi.
- Posluži dobro ohlađeno.
SAVJET VIŠE
Ako ne voliš korijander, ili ga nemaš gdje nabaviti, umjesto njega možeš koristiti listiće svježeg peršina, ili nekog drugog svježeg začinskog bilja poput mente ili bosiljka. A i količinu možeš prilagoditi