UKUSNO I ZDRAVO

Nije kruh od banane, ali ovaj kolač od banane još je i bolji

Nije kruh od banane, ali ovaj kolač od banane još je i bolji
22.07.2024.
u 15:45
Neodoljivo mekan i sočan, s glazurom od krem sira i blagim okusom cimeta, ovaj kremasti kolač od banane osvaja na prvi zalogaj...
Pogledaj originalni članak

Banane su prava poslastica! Osim što su ukusne i zdrave, savršene su za pripremu kolača koji će te oboriti s nogu. Ako voliš kruh do banane, obožavat ćeš i ovaj kremasti kolač od banane s kremom od sira, piše gastro.24sata.hr.

Ima okus najboljeg kruha od banane, mekan je, sočan i lako se priprema. Sve što ti treba su (pre)zrele banane, maslac, mlaćenica i krem sir.

Naravno da imamo i trik uz koji će biti još bolji - svi sastojci trebali bi biti sobne temperature kako bi se bolje povezali u tijesto. Također, umjesto cimeta, možeš koristiti kardamom, muškatni oraščić ili piment. Ovaj kolač možeš ispeći kolač dan unaprijed, a krema se može napraviti i do 3 dana ranije. Ostatke čuvaj u hladnjaku do 4 dana, naravno, dobro poklopljene.

Sastojci

  • Maslac 190 g
  • Jaje 3 kom
  • Mlaćenica 1,50 šalica
  • Suncokretovo ulje 1 žlica
  • Banana 4 kom
  • Brašno 3 šalica
  • Soda bikarbona 1,50 žličica
  • Cimet 0,50 žličica
  • Šećer kristal 0,75 šalica
  • Smeđi šećer 0,75 šalica
  • Sol 0,50 žličica
  • Ekstrakt vanilije 2 žličica
  • Krem sir 115 g
  • Maslac 4 žlica
  • Šećer u prahu 2 šalica
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
  • Sol 0,12 žličica

Postupak

  • Stavi maslac u zdjelu samostojećeg miksera (ili veliku zdjelu ako koristiš ručni električni mikser). Dodaj 3 velika jaja i 1 i 1/2 šalicu mlaćenice na radnu površinu. Pusti sve da stoji na sobnoj temperaturi dok maslac ne omekša.
  • Otprilike 30 minuta prije nego što maslac bude spreman, postavi rešetku u sredinu pećnice i zagrij pećnicu na 165°C. Obloži posudu za pečenje dimenzija 23x33 cm papirom za pečenje tako da papir visi preko dvije duže strane kako bi se formirala 'ručka'. Lagano premaži papir i posudu uljem.
  • Oguli i zgnječi banane u srednjoj zdjeli vilicom ili gnječilicom za krumpir - trebaš dobiti oko 1 i 1/2 šalicu pirea od banane.
  • Stavi brašno, 1 i 1/2 žličicu sode bikarbone i 1/2 žličice mljevenog cimeta u srednju zdjelu i promiješaj. Možeš i prosijati da izbjegneš grudice.
  • Dodaj kristal šećer, smeđi šećer i 1/2 žličice soli u zdjelu s maslacem. Miksaj na srednjoj brzini dok smjesa ne postane pjenasta, oko 2 minute ukupno.
  • Umiješaj banane i 2 žličice ekstrakta vanilije. Smjesa će izgledati zgrušano, no ne brini zbog toga - to je normalno. Dodaj jaja jedno po jedno, dobro miješajući nakon svakog dodavanja.
  • Dodaj 1/3 smjese brašna i miksaj na najnižoj brzini dok se sve lagano ne sjedini. Umiješaj pola količine mlaćenice. Ponovi postupak, dodajući naizmjence polovicu preostalog brašna i mlaćenicu. Miješaj dok ne dobiješ jednolično, glatko tijesto te ga potom prebaci u pleh i ravnomjerno rasporedi.
  • Peci dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, 5-55 minuta. Prebaci na rešetku za hlađenje i pusti da se potpuno ohladi, oko 2 sata.
  • Pripremi frosting od krem sira, 4 žlice maslaca, 2 šalice šećera u prahu, 1 žličice ekstrakta vanilije i 1/8 žličice soli. Miksaj na niskoj brzini 30 sekundi, zatim povećaj brzinu na srednje visoku dok se dobro ne sjedini, ne postane glatko i pjenasto, oko 3 minute ukupno.
  • Držeći za višak papira, podigni ohlađeni kolač iz posude i stavi je na dasku za rezanje. Rasporedi glazuru preko kolača, izreži na 24 komada i posluži.
Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.