Robert Mareković

'Smijali su mi se zbog stiha 'Pas će mačku poklonit značku', a danas ga svi vole'

Foto: Slavko Midžor
'Smijali su mi se zbog stiha 'Pas će mačku poklonit značku', a danas ga svi vole'
13.10.2024.
u 19:09
Mareković najavljuje kako će početkom 2024. godine Swingersi započeti snimanje svog prvog autorskog albuma
Pogledaj originalni članak

Grupa Swingers, predvođena Robertom Marekovićem, 2. studenog obilježit će 25. obljetnicu velikim koncertom u Tvornici kulture, na mjestu gdje su i započeli svoj glazbeni put 20. studenog 1999. godine. Koncert će ugostiti brojne poznate izvođače poput Nene Belana i Drage Diklića, kao i Marekovićev matični bend Fantomi, koji će se za ovu priliku ponovno okupiti kako bi izveli svoje najveće hitove.

Repertoar i suradnje

Repertoar Swingersa temelji se na mješavini swinga, latino ritmova i rock and rolla u duhu Elvisa Presleyja i Chucka Berryja. Tijekom svoje karijere, bend je surađivao s brojnim velikim imenima hrvatske glazbene scene poput Olivera Dragojevića i Gabi Novak te je osvojio prestižnu nagradu Porin dva puta – posljednji put za album Zapleši Twist 2023. godine.

Zanimljivosti: Pjesma „Sretan Božić svakome“ napisana usred ljeta

Jedan od najpoznatijih hitova Fantoma, "Sretan Božić svakome", ima neobičnu pozadinsku priču. Robert Mareković otkrio je da je tekst pjesme nastao usred ljeta, na temperaturi od 35 stupnjeva:

  • „Pisao sam je bez klime, po ljeti, i iako su mi se rugali za stih 'Pas će mačku poklonit značku', danas taj stih djeca obožavaju. Ako netko ima bolju rimu za mačku, neka mi javi,“ kazao je Mareković kroz smijeh.

Nastupi i planovi za budućnost

Swingersi su kroz godine ostvarili brojne značajne nastupe, uključujući izvedbe na događanjima poput Europskog prvenstva u nogometu 2008. i suradnju s grupom Gypsy Kings. Njihova tradicija nastupa za Novu godinu u poznatom hotelu Bayerischer Hof u Münchenu trajala je sve do pandemije.

Mareković najavljuje kako će početkom 2024. godine Swingersi započeti snimanje svog prvog autorskog albuma, a također planira dodatne projekte, uključujući moguće povratke glumi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.