Zašto bi se zadovoljio običnim kolačem uz kavu kada možeš uživati u verziji s orašastim notama? Ovaj kolač od bademova brašna ima sve što ti treba za savršen užitak – bogat okus, kremastu teksturu i hrskavi streusel preljev koji savršeno nadopunjuje svaku šalicu omiljenog napitka. Umjesto klasičnih oraha, u ovom receptu koristi se bademovo brašno, koje daje suptilnu, ali neodoljivu orašastu aromu i dodatne hranjive vrijednosti. Uz savršeno izbalansiranu kombinaciju sastojaka poput pirea od jabuka, cimeta i vanilije, nije samo ukusna, već i zdrava poslastica koju možeš pripremiti za doručak, desert ili jednostavan međuobrok.
SASTOJCI
- oštro brašno 1,75 šalica
- smeđi šećer 0,66 šalica
- cimet 1 žlica
- sol 0,50 žličica
- maslac 0,50 šalica
- maslac 6 žlica
- bademovo brašno 1 šalica
- šećer 0,33 šalica
- soda bikarbona 1 žličica
- pire od jabuka 0,75 šalica
- jaje 2 kom
- javorov sirup 2 žlica
- ekstrakt vanilije 1 žličica
POSTUPAK
- Zagrij pećnicu na 175°C i namasti kvadratni lim za pečenje (23x23 centimetra).
- Pripremi streusel posip kombinirajući 1 šalicu glatkog brašna, smeđi šećer, cimet i prstohvat soli u zdjeli. Sve dobro promiješaj. Dodaj 6 žlica otopljenog maslaca i miješaj dok ne dobiješ vlažne mrvice.
- Pripremi tijesto za kolač tako što ćeš u srednje velikoj zdjeli pomiješati preostale 3⁄4 šalice oštrog brašna, bademovo brašno, bijeli šećer, sodu bikarbonu i preostalu 1⁄4 žličicu soli. Promiješaj da se sastojci sjedine i ostavi sa strane.
- U zdjelu miksera dodaj pire od jabuka, preostali otopljeni maslac, jaja, javorov sirup i vaniliju. Miksaj dok se sve ne sjedini, otprilike 1 minutu.
- Dodaj suhe sastojke u smjesu s mokrim sastojcima i miješaj dok se ne sjedine, ali ne predugo – dovoljno da tijesto bude kompaktno.
- Polovicu tijesta izlij u pripremljeni lim za pečenje. Preko tijesta pospi polovicu streusel posipa, ravnomjerno rasporedi. Zatim dodaj preostalo tijesto, pa preostali streusel na vrh.
- Peci kolač u zagrijanoj pećnici 35-40 minuta, dok površina ne postane zlatno-smeđa i čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
- Za dodatni užitak, prelij kolač glazurom od šećera u prahu i mlijeka!
NUTRITIVNE VRIJEDNOSTI
- ENERGIJA 429 KCAL 21 %
- MASTI 25,50 G 35 %
- KOLESTEROL 0,08 G 0 %
- UH 45,00 G 16 %
- PROTEINI 7,00 G 14 %