Završena prvenstva u četiri Druge lige FBiH

Kruševo prvak, ali nema licencije za viši stupanj natjecanja, pa će u doigravanje za Prvu ligu Brotnjo

Kruševo prvak, ali nema licencije za viši stupanj natjecanja, pa će u doigravanje za Prvu ligu Brotnjo
10.06.2024.
u 16:44
Pogledaj originalni članak

Iako je još jučer sve bilo poznato, za danas je ipak ostala poneka nepoznanica glede izvlačenja parova doigravanje za ulazak u Prvu ligu FBiH. Izvlačenje parova obavit će se u skladu s davno utvrđenim pravilima, piše Večernji list BiH. Konačno su poznata četiri kluba iz četiri druge lige Federacije FBiH - iz skupina Jug (Brotnjo Čitluk), Sjever (Radnički Lukavac), Centar (Famos Hrasnica i Zapad (Travnik). Dva od ta četiri kluba izborit će ulazak u Prvu Ligu Federacije BiH, preostala dva ostat će u drugoligaškoj konkurenciji.

Kući i u gostima

Četiri kluba koja će nastupiti u doigravanju igrat će po jednu utakmicu kući i u gostima. Kod izvlačenja Brotnjo i Radnički "malo su hendikepirani" jer će prvu utakmicu igrati kao domaćini. Ali pitanje je je li to hendikep. Razlog zašto Čitlučani i Lukavčani drugu utakmicu igraju kao gosti je što u tek završenim prvenstvima drugih liga Jug i Sjever nisu bili prvaci. Prva mjesta osvojili su Kruševo (Druga liga FBiH - Jug) i Dinamo Donja Mahala (Druga liga FBiH - Sjever). Da bi čitateljima bile jasne ovakve propozicije, reći ćemo sljedeće: Prvak Juga je Kruševo iz Kruševa kod Mostara, ali u doigravanju će igrati Brotnjo iz Čitluka (Kruševo nema licencije za viši stupanj natjecanja). Razlog: Kruševo nema juniorsku i kadetsku momčad. Iz istih razloga ni prvak Sjevera Dinamo iz Donje Mahale nije stekao pravo nastupa u doigravanju. I Radničkom je do posljednjeg, 30. kola Druge lige FBiH Sjever "visio" ulazak u doigravanje iako je osvojio drugo mjesto 2:1 pobjedom u gostima kod Svatovca. Ostali klubovi koji su uoči 30. kola imali prigodu osvojiti jedno od prvih pet mjesta: Mladost (Kikači), Bosna (Kalesija) i Svatovac (Poljice) uspjeli su osvojiti "zadana" mjesta (kao i prvi Dinamo DM), nisu prošli licenciranje. Da bude jasnije: Licencija "pomaže" tek klubovima koji su osvojili jedno od pet prvih mjesta. U doigravanje su bez problema prošli Famos (Hrasnica), bivši drugoligaš iz Druge lige SFRJ te Travnik (bivši dugogodišnji premijerligaš). Dojam je kako neki klubovi nemaju zanimanja za ulazak u viši stupanj natjecanja jer se ne trude izboriti licenciju.

Niz uvjeta

Za dobiti taj dragocjeni papirić, treba ispuniti niz vrlo jasnih uvjeta: klubovi moraju u svom radu ispuniti stručnu zastupljenost (trenere sa završenom trenerskom školom klase "A", "B" ili još više kategorije kao npr. Uefina Pro licencija. Potrebno je ispuniti i administrativne uvjete u poslovanju te financijske i infrastrukturne uvjete (sređeno financijsko poslovanje, glavni i pomoćni travnjak po zadanim gabaritima za svaki stupanj natjecanja, zdravstveni uvjeti i zdravstvena služba itd.). Većina prvoligaša, još više drugoligaša, nema sve od zadanoga, ali s vremenom se sve to ipak poboljšava. Recimo: sadašnji Wwin ligaš Igman Konjic jednom je bio prvak, ali nije ušao u tadašnju Premijer ligu zbog izostanka licencije. Slične probleme imao je GOŠK, ali i Klis, Ljubuški, Branitelj itd. O najvišem stupnju natjecanja, bivšoj Premijer ligi (sada Wwin liga) da i ne pričamo jer neki od njih, kao Sarajevo, Željezničar, Sloboda..., nisu mogli igrati u Uefinim kupovima jer nisu ispunjavali stroga pravila licenciranja.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.