SUKOB NA BLISKOM ISTOKU

Analitičar: Od Hezbollaha su napravili ljušturu, a ovo je konačni cilj Izraela

Foto: MOHAMED AZAKIR/REUTERS
Foto: SHARAFAT ALI/REUTERS
Foto: AHMAD AL-KERDI/REUTERS
30.09.2024.
u 10:24
Na pitanje koliko je Iran vojno snažan da bi se odlučio na rat s Izraelom Galić se osvrnuo na početak napada na Gazu Hamas je očekivao da će mu u pomoć doći Hezbolah, ali to se nije dogodilo, a hoće li Iran pomoći Hezbolahu kazao je kako neće
Pogledaj originalni članak

Eskalacija sukoba između Libanona i Izraela bila je tema jutrošnje emisije U mreži prvog na HRT-u. Nakon što je ubijen i čelnik Hezbollaha Hassan Nasrallah izraelski tenkovi stigli su na granicu s Libanonom te je Izrael najavio kopnenu ofenzivu. Vojni analitičar Mario Galić rekao je  kako su jučer navečer oporbeni čelnici Izraela pozvali da se krene u kopneni napad na jug Libanona kako bi se izraelski stanovnici mogli vratiti na sjever Izraela.

- Očito postoji suglasnost da se ta operacija napravi, s druge strane izvori iz izraelskog ministarstva obrane govore da se njima ne žuri te da je Hezbollah svakim danom sve slabiji i da žele vidjeti tko će biti novi šef Hezbollaha - istaknuo je te dodao kako je  izraelska obavještajna služba uz pomoć zrakoplovstva od Hezbolaha napravila ljušturu.

- On unutra praktički ne postoji jer je više od 50 posto zapovjednog kadra eliminirano i više od 80 posto visokog zapovjednog također je eliminirano - dodao je. Vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović kaže pak kako  Izrael provocira Iran na jači odgovor uz pretpostavku da će se u veći sukob uključiti i SAD.

- To je konkretna zamisao Benjamina Netanyahua da SAD uđe u sukob kao jamac izraelske sigurnosti i da se tako riješe i unutarnji problemi u Izraelu vezani uz njega i za situaciju u Gazi, ali i presudu Međunarodnog suda pravde koji je predstavio Izrael skoro kao zločinačku državu - kaže Vidmarović. Na pitanje koliko je Iran vojno snažan da bi se odlučio na rat s Izraelom Galić se osvrnuo na početak napada na Gazu Hamas je očekivao da će mu u pomoć doći Hezbollah, ali to se nije dogodilo, a hoće li Iran pomoći Hezbollahu kazao je kako neće.

- Uspoređujući snagu izraelske vojske i vojske Irana, izraelska je nekoliko puta jača, rekao je te dodao kako je konačni cilj Izraela okupacija juga Libanona. Galić je kazao kako rat na Bliskom istoku neće utjecati na rat u Ukrajini. - Nakon što Izrael završi s Hamasom i Hezbollahom, vrlo je izgledno da će s a Saudijskom Arabijom riješiti problem Huta i to bi totalno uzdrmalo Bliski istok, govori. Dodaje kako trenutno Saudijska Arabija ne priznaje Izrael.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.