Šokantni detalji

Atentat na Abea mogao bi zauvijek promijeniti Japan

Atentat na Abea mogao bi zauvijek promijeniti Japan
08.07.2022.
u 15:18
Pogledaj originalni članak

Otkako je objavljena vijest da je bivši japanski premijer Shinzo Abe upucan, BBC-jevom dopisniku iz Tokija ne prestaju stizati poruke u kojima se postavlja isto pitanje: kako se ovo moglo dogoditi u Japanu? 

BBC-jev dopisnik Rupert Wingfield-Hayes kaže da se i on pita isto kao i svi. Kaže da je živeći u Japanu navikao ne razmišljati o nasilnim zločinima. 

"To što je žrtva pucnjave Shinzo Abe čini vijest šokantnijom. Abe možda više nije premijer Japana, ali je još uvijek velika figura u japanskom političkom i javnom životu i vjerojatno najpoznatiji japanski političar u posljednja tri desetljeća", piše Wingfield-Hayes za BBC i pita se tko bi htio ubiti Abea i zašto.

"Čak se i Yakuze klone oružja"

"Kada kažem da ljudi u Japanu ne razmišljaju o nasilnom zločinu, ne pretjerujem", navodi novinar pa objašnjava da se čak i japanski mafijaši klone oružja. Iako su tu Yakuze, poznata japanska organizirana kriminalna skupina, novinar kaže da većina Japanaca nikada ne dođe s njima u kontakt. "Čak se i Yakuze klone oružja jer se ono zbog kazni jednostavno ne isplati", kaže. 

Objašnjavajući zašto je u Japanu teško doći do oružja, kaže da zainteresirani za kupovinu oružja ne smiju imati dosje te moraju proći obuku i psihološku procjenu. U opsežne provjere prošlosti uključena su i policijska ispitivanja susjeda.

"Zbog toga kriminal s oružjem ovdje praktički ne postoji. U prosjeku svake godine Japan ima manje od 10 smrtnih slučajeva povezanih s oružjem." Dodaje da su 2017. bile tek tri takve smrti. "Zbog toga nije čudno što je dio pozornosti usmjeren na napadača i oružje koje je koristio", piše novinar Wingfield-Hayes. Dodaje da se odmah na fotografijama objavljenim u medijima vidjelo da se radi o pištolju kućne izrade.

Vrste zločina u Japanu 

Wingfield-Hayes nabrojio je najpoznatije zločine u Japanu. Kaže da se najpoznatiji dogodio 1960. kada je vođu japanske socijalističke stranke Inejiro Asanuma desničarski fanatik ubo nožem u trbuh. Smatra da Abe ne bi bio meta desničarskih ekstremista. 

"Zadnjih godina svjedočimo jednoj drugoj vrsti zločina u Japanu, kada je tih i usamljen muškarac ljut na nekoga ili nešto. Tako je 2019. muškarac zapalio zgradu u kojoj se nalazi popularni studio za animaciju u Kyotu. U požaru je smrtno stradalo 36 osoba. Muškarac je rekao policiji da studiju zamjera jer mu je ukrao rad.

U drugom slučaju 2008. godine nezadovoljni mladić uletio je kamionom u gomilu kupaca u tokijskoj četvrti Akihabara, zatim izašao i počeo ubadati promatrače. Sedam osoba je ubijeno. Prije negošto je izvršio napad, na internetu je objavio poruku da će ubiti ljude u Akihabari, da nema nijednog prijatelja i da ga ignoriraju jer je ružan", piše britanski novinar. 

"Atentat će promijeniti Japan"

Britanac navodi da još uvijek nije jasno zašto je Abe ubijen, ali će ovaj atentat sigurno promijeniti Japan.

"S obzirom na to koliko je Japan siguran, ovdje je sve vrlo opušteno. Tijekom izbornih kampanja, poput ove u tijeku, političari doslovno stoje na uglovima ulica i rukuju se s prolaznicima i razgovaraju. To je gotovo sigurno razlog zašto je napadač uspio prići tako blizu Abeu i ispaliti hice. Sigurno će se to promijeniti nakon ovog događaja", piše Wingfield-Hayes za BBC.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.