Više od šest milijuna Austrijanaca s pravom glasa

Austrijanci danas biraju predsjednika države

Austrijanci danas biraju predsjednika države
22.05.2016.
u 13:08
Pogledaj originalni članak

Više od šest milijuna Austrijanaca s pravom glasa danas biraju predsjednika države, a mogu se odlučiti između kandidata radikalne desnica Norberta Hofera i nezavisnog kandidata Alexandera Van Der Bellena, piše NAP.
Hofer se zalaže za antimigrantsku i euroskeptičnu politiku, dok Van Der Bellena podržava Stranka zelenih, ali i austrijska ljevica čiji kandidati nisu uspjeli proći prvi krug. 

Analitičarima je teško prognozirati tko bi mogao pobjediti na predsjedničkim izborima u Austriji. Rezultati bi mogli biti poznati još večeras. Također, analitičari podsjećaju da uloga predsjednika Austrije jeste možda više protokolarna, ali će Austrijanci večeras poslati jasnu poruku kakvo društvo žele – desničarsko ili ono koje je okrenuto ljevici.

S druge stane, čak ukoliko novi predsjednik Austrije i postane desničar Norbert Hofer, dio analitičara smatra da to ne znači da su Austrijanci desničarski narod.  Glasove koje Hofer dobije više su odraz prosvjeda nezadovoljnih građana aktualnim stanjem u Austriji, nego što se zaista i slažu sa politikom krajnje desnice.

Na političkoj sceni u Austriji već decenijama glavnu riječ vodi ljevica. Dosadašnji predsjednik Austrije socijaldemokrata Heinz Fischer nije se više mogao kandidirati jer je na toj funkciji odradio dva mandata, piše NAP.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.