Zabavni park

Bečki Prater slavi 250 godina postojanja

Bečki Prater slavi 250 godina postojanja
22.03.2016.
u 07:27
Osim po brojnim atrakcijama, zabavi na otvorenom uz 'dašak' adrenalina te ugostiteljskoj ponudi i drugim sadržajima, Prater, kojeg godišnje posjeti više od 4 milijuna ljudi, ima i zanimljivu povijest
Pogledaj originalni članak

Jedna od glavnih turističkih atrakcija Beča i jedan od svjetski poznatih zabavnih parkova Prater ove godine slavi 250 godina postojanja što će u glavnom austrijskom gradu obilježiti brojnim izložbama i manifestacijama na otvorenom.

Osim po brojnim atrakcijama, zabavi na otvorenom uz 'dašak' adrenalina te ugostiteljskoj ponudi i drugim sadržajima, Prater, kojeg godišnje posjeti više od 4 milijuna ljudi, ima i zanimljivu povijest, ističu iz zagrebačke tvrtke EurocommPR, koja od ove godine posluje kao dio Bečkog holdinga.

"Naziv Prater, koji potječe od latinske riječi pratum (u prijevodu livada), prvi se put spominje u darovnici iz 1162. godine, da bi ga mnogo kasnije car Maksimilijan 1560. godine pretvorio u carsko lovno područje (lovište) koje je pak car Josip II. prepustio široj javnosti 7. travnja 1766. te se taj datum 'uzima' kao rođendan Pratera", iznose iz EurocommaPR.

U početku je Prater bio prostor za organiziranje različitih sajmova, uprizorenja spektakularnih vatrometa i pokušaje leta s balonima, no, kako se u 18. stoljeću broj posjetitelja povećavao pojavili su se i različiti ugostiteljski objekti.

Prva atrakcija, panoramska odnosno kružna slika unutar koje je čovjek imao dojam da je u nekom drugom gradu, te Circus Gymnastikus, gdje su se mogle pratiti predstave umjetničkog jahanja otvoreni su 1801., a pravi procvat Prater je doživio pred Svjetsku izložbu 1873. Potom je 1897. povodom 50. obljetnice vladanja cara Josipa izgrađen tzv. divovski kotač koji je postao zaštitnim znakom Pratera, ali i Beča.

Od brojnih manifestacija i izložbi kojim će popratiti veliku obljetnicu Pratera, iz EurocommaPR izdvajaju izložbu u Bečkom gradskom muzeju koji raspolaže velikim brojem eksponata koji potječu iz Pratera i koja će biti otvorena do kraja kolovoza, a dio povijesnih eksponata trajno je izložen i u Muzeju Pratera u Planetariju u neposrednoj blizini Divovskog kotača.

Uz to, nedavno je otvorena i izložba u bečkom Židovskom muzeju, jer su mnogi od ugostiteljskih i zabavnih lokala izgrađenih u Prateru bili u židovskom vlasništvu, a i samo zemljište na kojem je izgrađen Divovski kotač pripadalo je Židovu, direktoru kazališta Carlstheater, Gaboru Steineru.

"Kako nakon progona Židova za vrijeme II. svjetskog rata u Prateru gotovo ništa više ne podsjeća na prijašnje židovske lokale, ovom se izložbom ponovno nastoji osvijestiti i taj dio povijesti Pratera", kažu iz EurocommaPR.

Izložbama će se od 31. ožujka do 31. studenog ove godine pridružiti i bečki Cirkuski muzej izložbom "Zemlja čuda Prater. 250 godina bečkog Pratera", a 9. travnja ponovo će oživjeti i tradicionalni Cvjetni korzo u zabavnom parku, dok je za svibanj najavljeno otvorenje nove spektakularne atrakcije – restorana u vlaku smrti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.