Skandal trese FBI:

Bivši agent optužen za primanja mita, skrivao je da radi za ruskog oligarha

Bivši agent optužen za primanja mita, skrivao je da radi za ruskog oligarha
24.01.2023.
u 08:06
Pogledaj originalni članak

Skandal trese jednu od najvažnijih američkih institucija - FBI. Podignuta je optužnica protiv protiv bivšeg visokopozicioniranog dužnosnik FBI-a za uzimanje novca od bivšeg agenta strane obavještajne službe kao i za sudjelovanje u uroti za kršenje američkih sankcija Rusiji primanjem tajnih uplata od ruskog oligarha Olega V. Deripaske, rekle su američke vlasti u ponedjeljak, piše New York Times.

Bivši dužnosnik FBI-a Charles McGonigal (54) radio je prije svojeg umirovljenja 2018. godine kao specijalni agent zadužen za protuobavještajni odjel FBI-a u New Yorku, gdje je nadzirao i sudjelovao u istragama protiv ruskih oligarha, uključujući Deripaskog, naveo je ured američkog državnog odvjetnika.

Savezni tužitelji rekli su da je McGonigal (54) prekršio američki zakon time što je pristao pomoći Deripaskom, protiv kojeg su prošle godine podignute optužnice za kršenje sankcije, da ga se makne s popisa na kojem su ruski državljani koji su pod sankcijama, ali i tako što mu je istraživao konkurenciju.

Optužbe su izuzetno ozbiljne, te pokazuju dokle sve može ići utjecaj ruskih oligarha.

"Ovo je slučaj bez presedana, koji će s pravom ili ne potaknuti političku kritiku i zabrinutost za FBI", rekao je bivši tužitelj u odjelu za nacionalnu sigurnost Ministarstva pravosuđa Jonathan C. Poling i dodao: "Optužbe pokazuju da Ministarstvo pravosuđa jasno namjerava poslati snažnu poruku, uključujući i bivšim dužnosnicima koji rade u područjima nacionalne sigurnosti.”

Optužnica tereti 54-godišnjaka da je, dok je radio za FBI, ali i nakon odlaska u mirovinu, krio od američkih vlasti vezu s bivšim albanskim obavještajcem od kojeg je dobio 225.000 dolara u gotovini. Ta je osoba postala FBI-ov izvor u kaznenoj istrazi koja uključuje inozemno političko lobiranje koje je McGonigal nadzirao kad je radio za tu američku agenciju, navodi se u priopćenju Ministarstva pravosuđa.

Oleg Deripaska je ruski oligarh blisko povezan s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. On je bio i klijent Paula Manaforta, koji je nekoliko mjeseci 2016. radio kao šef kampanje sad bivšeg američkog predsjednika Donalda J. Trumpa. Manafort je 2018. godine osuđen za financijske prijevare.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.