SAVJETI STRUČNJAKA

Cijelo vrijeme pogrešno spremate hranu: Ove namirnice uvijek biste trebali držati u hladnjaku!

Foto: shutterstock
Cijelo vrijeme pogrešno spremate hranu: Ove namirnice uvijek biste trebali držati u hladnjaku!
07.03.2022.
u 07:59
Postoji voće i povrće koje se u početku može držati na sobnoj temperaturi, ali onda treba čuvati u hladnjaku
Pogledaj originalni članak

Sobzirom na to da računi za energiju rastu, moglo bi biti vrijeme da razmislimo što sve držimo u hladnjaku. I premda vas možda neće zanimati smanjenje veličine hladnjaka, postoji šansa da trošite hranu pohranjujući je na pogrešno mjesto. Nutricionistica Kate Llewellyn-Waters za Daily Mail otkrila je koje se namirnice nikada ne smiju držati u hladnjaku i koje svakako moraju biti na hladnom.

Hrana koju nikada ne smijete držati u hladnjaku

Voće i povrće

Postoji voće i povrće koje nikada ne biste trebali hladiti, uključujući: kivi, mango, limun, limetu, breskve, jabuke, kruške, lubenicu, krumpir, paprike, rajčice, naranče, krastavce, paprike, šljive i češnjak. Iako zapravo neće naštetiti povrću ili voću, može utjecati na okus ili izgled. Niska temperatura hladnjaka može utjecati, a to može uzrokovati truljenje - stoga ovu hranu držite u hladnom, tamnom ormariću.

Banane

Možda ste vidjeli što se događa kada stavite bananu u hladnjak - koža postaje smeđa i mrlja, jer banane uopće nisu prikladne za hladno okruženje. Svjesna da je "oštećena", banana će pokrenuti vlastiti obrambeni mehanizam oslobađanjem enzima zvanog PPO u stanicama svoje kože, zbog čega koža postaje smeđa.

Kruh

Držanje kruha u hladnjaku će ga isušiti i napraviti vrlo neukusan sendvič, pa ako kruh nećete jesti odmah, bolje je da ga zamrznete i izvadite kriške kad budu potrebne. Ako kruh namjeravate koristiti samo za tost, potencijalno biste ga mogli držati u hladnjaku, ali bi zamrzivač bio bolja opcija.

Kava

Ako kavu držite u hladnjaku, to stvarno može negativno utjecati na okus, stoga ju  je najbolje čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u ormariću i izbjegavati hladnjak.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je još jedan proizvod koji se ne smije hladiti. Optimalna temperatura skladištenja ekstra djevičanskog maslinovog ulja je oko 15°C, što je hladnije od sobne temperature, ali toplije od temperature hladnjaka. Ulja orašastih plodova i sjemenki mogu trajati dulje ako se drže u hladnjaku, ali možete primijetiti da se skrućuju.

Hrana koju trebate držati u hladnjaku samo nakon što se djelomično potroši

Džemovi i umaci

Džemovi, voćni namazi, javorov sirup, umaci, kao što su umak od rajčice, soja umak, hren i senf, trebali bi se čuvati u hladnjaku nakon otvaranja ili djelomične upotrebe proizvoda. Namazi su bogati solju, koja djeluje kao prirodni konzervans. Budući da su dobro očuvani, držanje ovih predmeta u hladnjaku nije uvijek potrebno.

Riža

Zrna, kao što je suha riža, uvijek treba držati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnom, suhom ormariću. Ako vam ostane riže nakon jela, odmah je ohladite pod hladnom vodom, ocijedite i držite u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku, ali samo jedan dan.

Jabuke i kruške

Postoji voće i povrće koje se u početku može držati na sobnoj temperaturi, ali onda treba čuvati u hladnjaku, kao što su jabuke i kruške. Prvo ih držite u posudi s voćem nekoliko dana, a zatim ih stavite u hladnjak. Mogu se držati u hladnjaku otprilike tri dana prije nego što se promijeni okus.

Hrana koja se uvijek treba držati u hladnjaku

Određeno voće i povrće

Mnoge namirnice koje uvijek trebate čuvati u hladnjaku su bobičasto voće, kao što su kupine, borovnice, maline i jagode, ali i marelice, trešnje, smokve, grožđe, brokula, kupus, cvjetača, celer, mahune, gljive, špinat i kukuruz šećerac.

Meso, riba, mliječni proizvodi i ostaci

Ovu hranu uvijek treba držati u hladnjaku, iako kao i mnoge druge vrste hrane, sir je zapravo boljeg okusa ako se jede na toplijoj temperaturi. 'Naši okusni pupoljci najbolje rade kada su na tjelesnoj temperaturi, a kada je sir ohlađen, nema tako jak okus kao što su pupoljci ohlađeni. Stoga, prije jela nakratko izvadite sir iz hladnjaka.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.