LONDON

Cijene nafte iznad 82 dolara

Cijene nafte iznad 82 dolara
13.06.2024.
u 18:21
Pogledaj originalni članak

Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu razine od 82 dolara budući da je optimistične prognoze o potražnji zasjenila odgoda snižavanja troškova zaduživanja u SAD-u, unatoč popuštanju inflacije.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 82,38 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 78,66 dolara.

Na početku tjedna trgovce je ohrabrila prognoza investicijske banke Goldman Sachs da bi ljetna potražnja za gorivom u SAD-u trebala biti snažna pa bi tržište u trećem tromjesečju trebalo biti u minusu od 1,3 milijuna barela dnevno.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici istaknuli su već prije dva tjedna da očekuju oporavak potražnje, u obrazloženju odluke o postupnom povećanju opskrbe pred kraj godine. U utorak OPEC je potvrdio da u ovoj godini očekuje rast potražnje za 2,25 milijuna dnevno.

Međunarodna agencija za energiju (IEA), savjetodavna agencija vodećih potrošača okupljenih u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), procjenjuje da će rast biti znatno slabiji i iznositi samo 1,1 milijun barela dnevno, ali procjena je ipak viša od dosadašnje.

U četvrtak trgovci su se usredotočili na sjednicu američke središnje banke.

Fed je u srijedu zadržao kamatne stope na važećoj razini i odgodio početak ublažavanja monetarne politike do kraja godine. Do sada bili su signalizirali da bi mogli sniziti troškove zaduživanja u rujnu ako inflacija oslabi.

Više kamatne stope kroz dulje razdoblje koče gospodarsku aktivnost i potražnju za energentima.

Fedov predsjednik Jerome Powell izjavio je na konferenciji za novinare nakon sjednice da je inflacija oslabila bez većih šteta u gospodarstvu, dodavši da ništa trenutno ne upućuje na zaključak da bi se situacija mogla promijeniti. Potrošačke cijene porasle su u svibnju neznatno blaže nego u prethodnom mjesecu, za 3,3 posto, prema podacima ministarstva rada.

Broj zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlenost popeo se prošli tjedan na najvišu razinu u 10 mjeseci, signaliziraju slabljenje gospodarske aktivnosti.

Raspoloženje na tržištu prigušio je i rast zaliha nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za 3,7 milijuna barela, prema podacima ministarstva energetike. Porasle su i zalihe goriva, na početku ljetne sezone putovanja, za 2,6 milijuna barela.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u srijedu barel košarice nafte njezinih članica poskupio 74 centa, na 83,1 dolar.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.