U fokusu Bliski istok

Cijene nafte porasle prema 77 dolara

Foto: Ilustracija
Cijene nafte porasle prema 77 dolara
03.10.2024.
u 18:32
Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 2,71 dolar nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 76,61 dolar. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,83 dolara višoj cijeni, od 72,93 dolara.
Pogledaj originalni članak

Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 77 dolara pod utjecajem špekulacija da bi Izrael mogao napasti iransku naftnu infrastrukturu u spirali oružanih sukoba koja prijeti opskrbi s Bliskog istoka.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 2,71 dolar nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 76,61 dolar. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,83 dolara višoj cijeni, od 72,93 dolara.

Tržišta pozorno prate zaoštravanje sukoba na Bliskom istoku.

Iran je u utorak ispalio gotovo dvjesto balističkih projektila na ciljeve u Izraelu, u odgovoru na izraelske napade na Libanon u proteklim danima u kojima su poginule stotine civila i skupina političkih i vojnih dužnosnika libanonske skupine Hezbollah..

U srijedu Teheran je poručio da je njegov odgovor završen ako reakcija Izraela ne bude iziskivala nove poteze . Tel Aviv je već najavio "posljedice".  Izraelski vojnici upali su u međuvremenu na teritorij Libanona, ali su u sukobu s Hebollahom pretrpjeli gubitke i u četvrtak izraelsko ratno zrakoplovstvo ponovo je bombardiralo Bejrut, ubivši najmanje šestero ljudi.

Na tržištima nagađaju da bi Tel Aviv mogao napasti i iransku naftnu infrastrukturu.

„Čekamo odgovor Izraela. Pretpostavljam da će odgovoriti nakon sutrašnjeg praznika Roš Hašane", rekao je Tony Sycamore iz IG-a.

Iranska proizvodnja nafte dosegnula je u kolovozu najvišu razinu u šest godina, od 3,7 milijuna barela dnevno, izračunali su analitičari ANZ-a, dodavši da Iran čini oko četiri posto globalne proizvodnje.

Trgovci su u takvim uvjetima zanemarili nagovještaje veće opskrbe iz Libije.

Libijska National Oil Corp (NOC) objavila je da je poništila klauzulu "više sile" na svim naftnim poljima i terminalima, naznačivši moguću normalizaciju proizvodnje i izvoza koji je zbog političke krize više nego prepolovljen u rujnu, na samo 400 tisuća barela dnevno.

Bliski istok potisnuo je u drugi plan i rast zaliha nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za 3,9 milijuna barela, prema podacima ministarstva energetike.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je pak nakon jučerašnjeg sastanka ministara skupine članica i neovisnih proizvođača da namjerava pomno pratiti stanje na tržištu, raspršivši nagađanja da bi mogli odustati od najavljenog skromnog povećanja opskrbe od kraja godine, za 186 tisuća barela dnevno.

U odvojenom izvješću OPEC je objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u srijedu poskupio za 3,28 dolara, na 74,62 dolara.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.