DO 11:30 SATI

DIP objavio izlaznost na europskim izborima: Manja je nego 2019. godine

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
DIP objavio izlaznost na europskim izborima: Manja je nego 2019. godine
09.06.2024.
u 12:15
Izlaznost se pred pet godina do kraja dana popela na 21,31 posto, a hoće li danas odaziv biti veći, saznat ćemo u večernjim satima
Pogledaj originalni članak

Hrvati danas kao i brojni drugi Europljani imaju priliku dati svoj glas strankama i osobama koje će ih narednih pet godina zastupati u Europskom parlamentu. Čak 6.651 izborno mjesto otvoreno je u 7 sati, a Ivana Belec iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP) potvrdila je da na biralištima u Hrvatskoj nema gužve.

Do 11:30 sati ove godine svoj glas na europskim izborima dalo 7,69 posto građana. U odnosu na prošlu godinu radi se o padu od malo više od dva posto. Naime, prema arhivu DIP-a, 2019. godine do 11:30 sati na izbore za Europski parlament izašlo je 9,93 posto građana Hrvatske. Predvodila je Karlovačka županija u kojoj je u jutarnjim satima glasovalo 11,36 posto stanovnika.

Izlaznost se pred pet godina do kraja dana popela na 21,31 posto, a hoće li danas odaziv biti veći, saznat ćemo u večernjim satima. Najviše glasova tada je pristiglo iz Karlovačke i Dubrovačke županije te Grada Zagreba, a najmanje iz Osječko-baranjske županije u kojoj je na izbore izašlo manje od 19 posto stanovnika.

Ove godine, do 11:30 sati daleko se najveća izlaznost bilježi u Ličko-senjskoj županiji koja je s odazivom od 12,04 posto jedina prešla u dvoznamenkaste figure. Slijede ju Grad Zagreb te Dubrovačko-neretvanska, Požeško-slavonska i Karlovačka županija u kojima je na izbore izašlo više od osam posto stanovnika.

Brojni političari požurili su na birališta gdje su ih čekali predstavnici medija. Uglavnom su dolazili u pratnji partnera, a neki su tom prilikom dali kratke izjave u kojima su pozivali građane da obave svoju dužnost i odazovu se na izbore.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.