Broj mrtvih u eksploziji uređaja raste, svi strepe od rata koji bi imao stravične posljedice

Foto: MOHAMED AZAKIR/REUTERS
Broj mrtvih u eksploziji uređaja raste, svi strepe od rata koji bi imao stravične posljedice
19.09.2024.
u 06:35
Pogledaj originalni članak

Nove eksplozije elektroničkih uređaja pogodile su Libanon i u srijedu, oko 16 sati po hrvatskom vremenu. Prve informacije ukazivale su kako je ovaj put došlo do identičnih eksplozija kao i u utorak, ali walie-talkie komunikacijskih uređaja,  satova budilica, uređaja za očitavanje otisaka prstiju, itd. Zbog veličine uređaja eksplozije su bile veće te su dovele do niza požara u automobilima, stanovima, trgovinama. Libanonske bolnice opet su bile zatrpane ozlijeđenima, a ulice su bile u kaosu. Prve informacije govorile su o eksploziji 500 do 1000 uređaja u kojima je šest osoba poginulo, a mnogi su ozlijeđeni. Neke eksplozije dogodile su se za vrijeme pogreba žrtava eksplozija pagera od dan prije, a postaje izvjesno kako su se izraelske tajne službe infiltirale u dobavne sustave opreme Hezbollaha. 

Broj poginulih u eksplozijama u Libanonu porastao je na 20, potvrdilo je Ministarstvo zdravstva te zemlje. Još uvijek nema ažuriranih podataka o broju ozlijeđenih, no ranije su iz Ministarstva zdravstva izvijestili da je najmanje 450 osoba ozlijeđeno.

Libanonski ministar vanjskih poslova Abdallah Bou Habib izjavio je za CNN kako je zabrinut da uzastopni smrtonosni napadi u Libanonu mogu predstavljati "uvod u rat". "Ovo je zastrašujući trenutak, bojimo se rata jer ga ne želimo", naglasio je Bou Habib, istovremeno optužujući Izrael za napade.

"Imali smo sukobe na granicama, ponekad i eskalacije, ali sada govorimo o ratu, ovo je uvod u rat", dodao je, pozvavši Vijeće sigurnosti UN-a i Sjedinjene Države da pomognu u ponovnom uspostavljanju mira na libanonsko-izraelskoj granici. "Ne možemo razgovarati s Hezbolahom na isti način kao prije, jer su teško pogođeni, a sada osjećaju potrebu za odmazdom", zaključio je ministar.

Ključne riječi
rat
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.