dva mjeseca prije izbora

Erdoğan trlja ruke, raspala se turska oporba

Erdoğan trlja ruke, raspala se turska oporba
05.03.2023.
u 08:58
Pogledaj originalni članak

Iako su mnogi analitičari predviđali kraj vladavine Recepa Tayyipa Erdoğana, neslaganje opozicije oko mogućeg protukandidata vratile su predsjednika Turske u život, i danas je zasigurno glavni kandidat za pobjedu na predsjedničkim izborima 14. svibnja. Erdoğan je na vlasti zadnjih dvadeset godina, a neke su mu ankete predviđale poraz na izborima, i to zbog pada popularnosti usred kraha životnog standarda i turske valute, a naposljetku i potresa koji je pogodio zemlju.

Koalicija šest turskih oporbenih stranaka raspala se u petak na pitanju izbora zajedničkog kandidata samo dva mjeseca prije izbora.

Tako je turski predsjednik, kandidat za treći mandat, najavio da će se predsjednički i parlamentarni izbori održati po planu, unatoč razornom potresu 6. veljače u kojemu je poginulo više od 45.000 ljudi, jer je osjetio veliku priliku zbog raskola unutar opozicije koja je propustila veliku priliku da skine Erdoğana i njegovu stranku s vlasti. Iako se prije nekoliko tjedana sve činilo bajno, a pitanje zajedničkog kandidata bilo je dogovoreno, u petak se dogodio obrat, naime, nacionalistička stranka IYI (Dobri), druga po snazi oporbena grupacija u koaliciji, nije htjela prihvatiti kandidaturu Kemala Kiliçdaroğlua, predsjednika socijaldemokratske Republikanske narodne stranke (CHP), najveće u oporbi.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.