Eskaliralo je tijekom noći, situacija se ubrzano pogoršava: ‘Rat je na vratima!‘

Eskaliralo je tijekom noći, situacija se ubrzano pogoršava: ‘Rat je na vratima!‘
23.09.2024.
u 08:25
Pogledaj originalni članak

Došlo je do eskalacije prekograničnih napada tijekom noći na nedjelju između Izraela i Hezbollaha, u situaciji koja se ubrzano pogoršava, a rat se nikad nije činio izglednijim nego sada, piše Wall Street Journal.

Hezbollah je priopćio da je u nedjelju cilj bio izraelski obrambeni izvođač Rafael Advanced Defense Systems, jedan od autora Željezne Kupole, u sklopu početnog odgovora skupine na eksploziju tisuća pejdžera i radio uređaja u dva odvojena napada u kojem je ubijeno preko 30 osoba, među kojima i veći broj civila, prenosi Jutarnji list.

Tvrtka se nalazi u blizini Haife, udaljene oko 40 kilometara od izraelsko-libanonske granice.

Militantna skupina sa sjedištem u Libanonu također je poručila da je gađala izraelsku zračnu bazu Ramat David, u blizini Haife, raketama sirijske proizvodnje. Izraelska vojska nije potvrdila mete napada, ali je rekla da je Hezbollah udario dublje nego inače u izraelski teritorij.

Najmanje 115 projektila ispaljeno je iz Libanona na Izrael u nedjelju ujutro, priopćila je izraelska vojska. Većina je presretnuta ili je pala na otvorenom prostoru, ali Hezbollah je zadao tri izravna pogotka na izraelske zajednice, uključujući dva na stambene zgrade u gradu Kiryat Bialik, prema izvješću državnog vojnog radija. Videosnimke koje kruže internetom i koje je potvrdila vojska pokazuju zapaljena vozila i zgrade, a snage hitne pomoći su rekle da su četiri osobe pogodili šrapneli.

Tri projektila također su ispaljena na Izrael s istoka, uključujući dva iz Iraka, gdje se nalaze iranske milicije, prema izraelskoj vojsci.

Deseci borbenih zrakoplova široko su gađali južni Libanon u subotu navečer i u nedjelju ujutro, rekla je izraelska vojska, u, kako je nazvala, preventivnom napadu na položaje za lansiranje raketa predviđene za širi napad u nedjelju ujutro, prenosi Jutarnji list.

Udari su uslijedili nakon rapidnog porasta napetosti između Izraela i Hezbollaha, što je izazvalo zabrinutost SAD-a da će strane uvući regiju u širi rat. Hezbollah je inicirao aktualni sukob s Izraelom 8. listopada kao znak potpore palestinskoj militantnoj skupini Hamas koji je pokrenuo napad 7. listopada u kojem je ubijeno 1200 ljudi, a 250 uzeto za taoce.

Sporadična razmjena vatre preko granice postupno je postajala sve jače tijekom posljednjih mjeseci, dok je diplomatsko rješenje i dalje nedostižno.

Izrael je promijenio svoju strategiju prošlog tjedna, pojačavši intenzitet i odvažnost svojih napada protiv Hezbollaha, koji je prisilio desetke tisuća civila s obje strane granice da napuste svoje domove.

U petak je Izrael izvršio golemi pritisak, ubivši 16 najviših članova Hezbollaha u Bejrutu, u napadu u kojemu je, kako tvrdi Libanon, također ubijeno dvadesetak civila. Poruka Izraela je da se ili mora postići rješenje ili će se nastaviti s borbama, čak i u ratu za koji se očekuje da će biti razoran za obje strane.

"Ovo je situacija koja je nepodnošljiva, a Izrael odlučno želi djelovati kako bi promijenio ovu stvarnost", rekao je u nedjelju za Wall Street Journal Nadav Shoshani, glasnogovornik izraelske vojske.

Ključne riječi
rat
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.