Danski liberali:

Europska unija treba prekinuti pregovore s Turskom

Europska unija treba prekinuti pregovore s Turskom
09.08.2016.
u 16:09
Pogledaj originalni članak

Europska unija treba u potpunosti prekinuti pristupne pregovore s Turskom zbog "nedemokratskih" inicijativa predsjednika Tayyipa Erdogana i njegove potpore ponovnom uvođenju smrtne kazne, priopćila je u utorak danska vladajuća stranka.

"Prijeđena je crvena linija za ono što treba biti minimum za kandidatsku zemlju EU-a", rekao je glasnogovornik za vanjsku politiku Liberalne stranke Michael Astrup Jensen.

"To treba rezultirati ne samo stankom u pregovorima već prekidom i skidanjem Turske s popisa kandidatskih zemalja", rekao je. 

Dansko ministarstvo vanjskih poslova nije zasad imalo komentar na taj prijedlog.

Turski je ministar za europske poslove u utorak pak izjavio da će Turska, ako EU ne bude poštivala dogovor o bezviznom režimu za turske građane, odmah prekinuti provedbu sporazuma o zaustavljanju priljeva migranata u Uniju.

Omer Celik je rekao da bi promjena protuterorističkih zakona u Turskoj, što traži EU za bezvizni režim, ugrozila sigurnost i u samoj Uniji.

U nedjelju je austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz također zaprijetio blokiranjem pregovora Turske i EU-a.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.