MOĆNO ORUŽJE

FOTO Rusija testira nuklearne rakete? Na kozmodronu ostao ogromni krater

Foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/REUTERS/PIXSELL/Ilustracija
FOTO Rusija testira nuklearne rakete? Na kozmodronu ostao ogromni krater
22.09.2024.
u 18:50
Osim fotografija na kojima se jasno vidi krater, analitičari su koristili podatke sustava za praćenje američkih vojnih zrakoplova, točnije Cobra Ball 62-4128 koji inače nadzire lansiranja ruskih projektila
Pogledaj originalni članak

Rusija je 21. rujna navodno provela testiranje interkontinentalne rakete RS-28 Sarmat koja može nositi nuklearno oružje. Iako Moskva nije objavila službene podatke o vojnoj vježbi, čini se da nije bila uspješna. Satelitske fotografije navele su brojne na zaključak da je raketa eksplodirala prije lansiranja, zbog čega je na kozmodronu u Plesetsku nastala velika šteta.

Američki analitičari na X-u su objavili fotografije satelita vojnog poligona uz svoje objašnjenje uzroka nastanka ogromnog kratera. Njihov izvještaj prenijeli su, između ostalih, ukrajinska Pravda i Bulgarian Military, no informacije nisu službeno potvrđene iz Rusije. Korisnik MeNMyRC1 objasnio je da je Sarmat projektil na tekuće gorivo, što znači da je do nesreće moglo doći neovisno o lansiranju.

Također je istaknuo da je prvo i posljednje uspješno testiranje Sarmata provedeno 20. travnja 2022. godine, a jučerašnji pokušaj je "najmanje četvrto neuspjelo lansiranje" projektila. Zbog šumskog požara koji je izbio na teren su izašla četiri vatrogasna vozila, dodao je.

Osim fotografija na kojima se jasno vidi krater, analitičari su koristili podatke sustava za praćenje američkih vojnih zrakoplova, točnije Cobra Ball 62-4128 koji inače nadzire lansiranja ruskih projektila. Jučer se, ubrzo nakon što je poletio, okrenuo i vratio. MeNMyRC1 piše da "podaci raznih kompanija ukazuju na dva zasebna događaja na Plesetsk kozmodronu, što se čini neobično, a za vrijeme termalnih događaja ni jedan Cobra Ball zrakoplov nije letio".

Bulgarian Military navodi da je Sarmat ključan dio ruskog strateškog nuklearnog arsenala, a neuspješni pokušaji lansiranja smanjuju vjeru u rusku sposobnost održavanja i moderniziranja tog arsenala.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.