nacionalni izbori

Izbori u Japanu rezultirali neizvjesnošću oko iduće vlade i gospodarskih izgleda

Foto: Reuters/Ilustracija
Izbori u Japanu rezultirali neizvjesnošću oko iduće vlade i gospodarskih izgleda
28.10.2024.
u 08:04
Keiichi Ishii iz Komeita, koji je prošlog mjeseca preuzeo dužnost novog čelnika te stranke, izgubio je čak i u svom okrugu.
Pogledaj originalni članak

Japanska vladajuća koalicija izgubila je parlamentarnu većinu na nedjeljnim nacionalnim izborima, čime se povećala neizvjesnost oko sastava iduće vlade i izgleda za četvrto najveće svjetsko gospodarstvo.

Liberalno-demokratska stranka (LDP) premijera Shigerua Ishibe, koja je vladala Japanom gotovo cijelu njegovu poslijeratnu povijest, i mlađi koalicijski partner Komeito osvojili su 215 mjesta u donjem domu parlamenta od ukupno njih 465, izvijestila je javna televizija NHK. To je pad sa 279 mjesta koje su imali prije izbora, čime je ostvaren najlošiji izborni rezultat te koalicije otkako je nakratko izgubila vlast 2009. Keiichi Ishii iz Komeita, koji je prošlog mjeseca preuzeo dužnost novog čelnika te stranke, izgubio je čak i u svom okrugu.

"Ovi su izbori bili vrlo teški za nas", rekao je Ishiba tmurnog izgleda za TV Tokyo.

Najveći pobjednik večeri, glavna oporbena Ustavno-demokratska stranka Japana (CDPJ), osvojila je 148 mjesta, u odnosu na prethodnih 98, jer su birači kaznili Ishibinu stranku zbog skandala s financiranjem i inflacije.

Takav ishod mogao bi natjerati stranke na teške pregovore o podjeli vlasti kako bi vladale, što bi potencijalno dovelo do političke nestabilnosti dok se zemlja suočava s gospodarskim preprekama i napetom sigurnosnom situacijom u istočnoj Aziji.

"Ovo nije kraj, već početak", rekao je čelnik CDPJ-a Yoshihiko Noda na tiskovnoj konferenciji, dodajući da će njegova stranka raditi s drugim oporbenim strankama u cilju promjene vlasti.

Ishiba je ranije tijekom noći rekao da će pričekati do konačnih rezultata prije nego što razmotri potencijalne koalicije ili druge dogovore o podjeli vlasti. Japanski premijer raspisao je prijevremene izbore odmah nakon što je prošlog mjeseca izabran na čelo stranke, nadajući se da će osvojiti mandat za svoje premijersko mjesto. Njegov prethodnik Fumio Kishida dao je ostavku nakon što mu je pala potpora zbog ljutnje javnosti zbog krize troškova života i skandala s neevidentiranim donacijama zastupnicima.

Izbori su održani devet dana prije nego što glasači u Sjedinjenim Državama - najbližem japanskom savezniku - izlaze na birališta u još jednom nepredvidivom glasanju.

Pad jena na najnižu razinu u tri mjeseca

Nakon konačnih izbornih rezultata, tečaj jena je pao na najnižu razinu u tri mjeseca prema dolaru, a očekuje se i pad cijena japanskih dionica, dok prinosi na dugoročnije državne obveznice rastu, jer ulagači već reagiraju na neizvjesnost.

"Sud glasača o vladajućem bloku bio je oštriji nego što se očekivalo. Neizvjesnost oko kontinuiteta administracije je povećana, a tržište dionica će sutra vjerojatno reagirati rasprodajom, posebno među stranim ulagačima", smatra 
Saisuke Sakai, viši ekonomist u Mizuho Research and Technologies

Manje stranke, poput Demokratske stranke naroda (DPP) ili Japanske stranke inovacija, sada bi se mogle pokazati ključnima za formiranje vlade. DPP je osvojio 28 mjesta, a Japanska stranka inovacija 38 mjesta. No, obje stranke predlažu politiku koja nije u skladu s linijom LDP-a. Čelnik DPP-a Yuichiro Tamaki nije odbacio mogućnost suradnje s koalicijom predvođenom LDP-om, ali čelnik Inovacijske stranke Nobuyuki Baba odbacio je takvu ideju.

DPP poziva na smanjivanje japanskog poreza na promet, koji sada iznosi 10 posto, na svega pet posto dok realne plaće ne porastu, što je, međutim, politika koju LDP ne podržava, dok je Stranka inovacija obećala stroža pravila o donacijama kako bi se politika očistila.

Politička neslaganja također bi mogla uzrokvoati glavobolju japanskoj središnjoj banci (BOJ) ukoliko Ishiba odabere partnera koji podržava politiku održavanje kamatnih stopa blizu nule, budući ih BOJ želi postupno povećavati jer želi odviknuti Japan od desetljeća golemih monetarnih poticaja.

"S fluidnijom političkom krajolikom, promicanje ekonomske politike koja uključuje povećanje poreza radi financiranja obrambenih troškova postat će mnogo teže. Bez jake vlade, BOJ-u bi bilo teže podići stope i držati slab jen pod kontrolom", ocjenjuje rekao je Masafumi Fujihara, izvanredni profesor politike na Sveučilištu Yamanashi.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.