Misterij u Ukrajini

Kakvu tajnu krije srušena ruska bespilotna letjelica koja se do sada nije koristila

12.10.2024.
u 19:47
Kada su dva bijela traga blizu linije fronta na istoku Ukrajine, to obično znači jedno - ruski zrakoplovi se spremaju za napad. No, ono što se dogodilo u gradu Kostjantinovka je slučaj bez presedana.
Pogledaj originalni članak

Naime, na osnovu onoga što se vidjelo na nebu pretpostavljalo se kako je jedan ruski avion oborio drugi ruski avion u tzv. prijateljskoj vatri, i to na 20 kilometara od linije fronta, ili da je ukrajinski avion oborio ruski avion. Zaintrigirani Ukrajinci su ubrzo shvatili da su bili svjedoci uništenja najnovijeg ruskog oružja - borbene bespilotne letjelice S-70, koja nije običan dron. Ovaj dron je nazvan je Okhotnik (Lovac) i velik je kao borbeni avion, ali nema kokpita. Veoma ga je teško otkriti.

Ni Moskva ni Kijev nisu službeno komentirali što se to dogodilo na nebu u blizini Kostantinovke. No, analitičari vjeruju kako su Rusi najvjerojatnije izgubili kontrolu nad svojim dronom, i to zbog toga što su Ukrajinci ometali elektronske sustave za ratovanje. U ruskoj agresiji na Ukrajinu do sada se nisu koristili dronovi S-70. Ova letjelica je teška više od 20 tona i navodno ima domet od 6.000 kilometara. Ima oblik strelice i vrlo je slična američkom dronu X-47B, koji je napravljen prije 10 godina.

Dron S-70 je stvoren da bude kompatibilan s ruskim borbenim avionom pete generacije Su-57, a njegov razvoj je počeo 2012. godine dok je prvi let imao 2019. Pretpostavlja se kako su do sada napravljena četiri prototipa ovog drona i kako je moguće da je onaj koji je srušen iznad Ukrajine bio najnapredniji. Iako je srušen, Ukrajinci mogu prikupiti vrijedne informacije iz njega, piše BBC.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.