Kanada pooštrava uvjete studiranja i zapošljavanja stranaca

Foto: Darren Calabrese/Press Association/PIXSELL
Kanada pooštrava uvjete studiranja i zapošljavanja stranaca
19.09.2024.
u 08:38
Pogledaj originalni članak

Kanada dodatno smanjuje broj dozvola za studiranje stranim studentima i pooštrava uvjete za dobivanje radne dozvole kako bi smanjila broj privremenih stanovnika u zemlji, priopćila je vlada u srijedu.

Najava dolazi u vrijeme kada liberalna vlada premijera Justina Trudeaua, koja zaostaje u anketama javnog mnijenja i koja je ovog tjedna doživjela velik poraz na dopunskim izborima, nastoji smanjiti broj privremenih stanovnika u zemlji, uključujući strane studente i radnike.

Tvo je pitanje postalo jedno od najspornijih u kanadskoj politici, a federalni izbori trebaju se održati najkasnije do listopada 2025. Promjene najavljene u srijedu smanjile bi broj izdanih međunarodnih dozvola za studiranje na 437.000 u 2025. godini. Kanada ih je u 2023. odobrila 509.390., prema podacima imigracijskog odjela, a u prvih sedam mjeseci 2024. godine 175.920.

Promjene bi također ograničile pravo na radnu dozvolu za supružnike nekih studenata i privremenih stranih radnika. Budući da Kanada bilježi veliki porast broja tražitelja viza, vlada je u srijedu najavila mjere za jačanje integriteta viznog sustava i "preispitivanje donošenja odluka o vizama kako bi naši visoko obučeni službenici imali prave alate za otkrivanje prevara i smanjenje broja lažnih posjetitelja."

"Stvarnost je da neće svi koji žele doći u Kanadu to moći, baš kao što svi koji žele neće moći ostati u Kanadi", rekao je ministar useljeništva Marc Miller. Vlada se već obvezala smanjiti broj privremenih stanovnika na 5% ukupnog stanovništva. U travnju je iznosio 6,8 posto. Ankete su pokazale da sve veći dio javnosti misli da Kanada dovodi previše imigranata, a antimigrantska retorika i napadi porasli su u zemlji nekoć poznatoj po gostoprimstvu prema pridošlicama.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.