Cijena odbijanja Putina

Kazahstan odbio ući u BRICS, evo što je Rusija odmah nakon toga uradila

Foto: Gavriil Grigorov/REUTERS
Kazahstan odbio ući u BRICS, evo što je Rusija odmah nakon toga uradila
18.10.2024.
u 11:04
Ruska agencija za sigurnost hrane odbila je dati dopuštenje za uvoz voća i povrća iz Kazahstana, a analitičari kažu kako je pravi razlog odbijanje vlasti ove države da se pridruže BRICS-u.
Pogledaj originalni članak

Iako su iz agencije kazali kako je odluka donesena zbog "odbijanja relevantnih autoriteta iz Kazahstana da osiguraju fitosanitarnu sigurnost", ovaj potez je urađen samo nekoliko dana nakon što su vlasti u Astani odbili ulazak u BRICS. Kazahstan je, inače, najveće gospodarstvo u središnjoj Aziji, a od ukupnog izvoza ove države 11 posto "otpada" na slanje robe u Rusiju, koja je njihov treći najveći vanjskotrgovinski partner. Vlasti u Kazahstanu su svoju odbijenicu za članstvo u BRICS-u poslale nekoliko dana prije velikog summita ove organizacije, gdje će Rusija biti domaćin.

"Trenutno i najvjerojatnije u doglednoj budućnosti, Kazahstan će se suzdržati od podnošenja prijave za BRICS", rekao je glasnogovornik kazahstanskog predsjednika, Berik Uali, u intervjuu za lokalne medije u srijedu. Uali je dodao kako je predsjednik Kassym-Jomart Tokajev više puta istaknuo podršku Ujedinjenim nacijama kao "univerzalnoj i nezamjenjivoj međunarodnoj organizaciji" i rekao kako bi Vijeće sigurnosti UN-a trebalo biti reformirano kako bi se uzele u obzir interesi regionalnih sila. Odlučivanje Kazahstana predstavlja udarac ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, koji pokušava brendirati BRICS kao savez "globalne većine“, te kao dio nastojanja Moskve da izazove dominantni Zapad i ospori sankcije povezane s agresijom Rusije na Ukrajinu.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je kako BRICS ne zamjenjuje UN, naprotiv, "dopunjuje, a ne protivi se njegovoj međunarodnoj prirodi". "Kazahstan je naš prijatelj, naš strateški partner, naš saveznik. Cijenimo naše odnose. To je prva stvar. Stoga, naravno, Kazahstan sam donosi odluke o formatu svoje participacije u određenim organizacijama“, rekao je Peskov.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.