PEKING

Kina lansirala interkontinentalnu balističku raketu u Tihi ocean

Kina lansirala interkontinentalnu balističku raketu u Tihi ocean
25.09.2024.
u 07:26
Pogledaj originalni članak

Kina je saopćila da je u srijedu probno lansirala interkontinentalnu balističku raketu, ispalivši je u Tihi ocean u rijetkoj probi koja pokazuje njenu vojnu moć.

Peking je posljednjih godina pojačao svoj nuklearni razvoj, a Pentagon je prošlog listopada upozorio da Kina razvija svoj arsenal brže nego što su Sjedinjene Države očekivale.

Kina je držala više od 500 operativnih nuklearnih bojevih glava do svibnja 2023. i vjerojatno će ih imati više od 1.000 do 2030. godine, navodi se u saopćenju.

U srijedu su kineske vojne "Raketne snage lansirale ICBM... noseći lažnu bojevu glavu na otvoreno more u Tihom okeanu u 08:44 25. rujna, a projektil je pao u očekivana morska područja - saopćilo je ministarstvo obrane.

Analitičar je za AFP rekao da Kina obično provodi takve testove u svom zračnom prostoru.

- Ovo je krajnje neobično i vjerojatno prvi put u desetljećima da smo vidjeli ovakav test - rekao je Ankit Panda, viši suradnik u Carnegie Endowment for International Peace.

- (Test) vjerojatno govori o tekućoj nuklearnoj modernizaciji Kine koja se očituje u novim zahtjevima za testiranje - dodao je.

Kinesko ministarstvo obrane, međutim, nazvalo je lansiranje "rutinskim aranžmanom u našem godišnjem planu obuke".

- To je u skladu s međunarodnim pravom i međunarodnom praksom i nije usmjereno ni protiv jedne zemlje ili cilja - navodi se.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.