uznemirujuće

Donatoru organa počeli uklanjati dijelove tijela, onda se dogodio jeziv preokret

Donatoru organa počeli uklanjati dijelove tijela, onda se dogodio jeziv preokret
18.10.2024.
u 18:23
"Grčio se na stolu" i "vidljivo plakao", izjavila je Natasha Miller, stručnjakinja za očuvanje organa
Pogledaj originalni članak

Thomas "TJ" Hoover II (36) doživio je alarmantan incident u Baptist Health Richmond Hospital u Kentuckyju u listopadu 2021. godine. Nakon što je bio proglašen mrtvim zbog predoziranja drogom, liječnici su trebali izvesti vađenje njegovih organa za transplantaciju. Međutim, tijekom provjere zdravlja njegova srca, Hoover je pokazao znakove života.

"Grčio se na stolu" i "vidljivo plakao", izjavila je Natasha Miller, stručnjakinja za očuvanje organa, koja je bila prisutna tijekom tog incidenta. Nyckoletta Martin, tadašnja koordinatorica u Kentucky Organ Donor Affiliates (KODA), potvrdila je kaotičnu situaciju: "Bilo je jako uznemirujuće. Svi su bili vrlo uzrujani."

Kaos u operacijskoj sali

Dvojica liječnika, koji su trebali izvesti vađenje organa, odmah su se povukla iz zahvata. "Odustajem od ovoga. Ne želim imati ništa s tim", izjavio je glavni kirurg, prema riječima Natashae Miller.

Martin je potražila savjet od svog nadređenog, ali odgovor koji je dobila samo je povećao stres. "Rečeno mi je da pronađem drugog liječnika koji će to obaviti i da preuzmemo ovaj slučaj," prisjetila se kroz suze. Zbog stresa i traume ubrzo je dala otkaz. "Ovo je najgora noćna mora u životu svakoga. Zamislite biti živ tijekom operacije i znati da će vam rezati kožu i vaditi dijelove tijela. To je strašno!"

Obitelj svjedoči znakovima života

Na dan incidenta, u bolnici je bila i TJ-ova sestra, Donna Rhorer, koja je također posumnjala da nešto nije u redu. Dok su TJ-a prevozili iz intenzivne njege u operacijsku salu, primijetila je da je otvorio oči i pogledao oko sebe. "Bilo je kao da nam je htio reći: 'Hej, još sam ovdje,'" ispričala je Rhorer. Međutim, bolničko osoblje tvrdilo je da se radi samo o uobičajenom refleksu.

Posljedice incidenta i istraga

Ovaj slučaj sada istražuju Državni odvjetnik Kentuckyja i američka zdravstvena uprava. Incident je ostavio trajne posljedice i na medicinsko osoblje – neki članovi tima i dalje su na terapiji.

TJ Hoover, iako je preživio, sada se bori s problemima u pamćenju, hodanju i govoru te je njegova sestra Donna Rhorer morala preuzeti zakonsko skrbništvo nad njim.

"Ljuta sam. Osjećam da su me iznevjerili ljudi koji su nam rekli da je mrtav, a onda se probudio. Pokušavaju se igrati Boga," izjavila je Rhorer.

S druge strane, organizacija KODA odlučno je opovrgnula optužbe. "Nitko u KODA-i nikada nije bio pod pritiskom da uzme organe od živih pacijenata. KODA ne vadi organe živih pacijenata niti vrši pritisak na svoje članove tima da to učine."

Ovaj strašan slučaj ostavlja brojna otvorena pitanja o postupcima medicinskog osoblja i odgovornosti u transplantacijskim zahvatima. Istraga je u tijeku, dok se obitelj i prijatelji TJ-a nadaju njegovom daljnjem oporavku, unatoč trajnim posljedicama koje je nesreća ostavila na njegovo zdravlje.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.