SKRIVENE INFORMACIJE

Ležao je na tlu, žalio se na bolove i povraćao? Razotkriveni tajni dokumenti o smrti Alekseja Navaljnog

Foto: Alexander Welscher/DPA
navaljni oproštaj
Foto: Alexander Welscher/DPA
navaljni oproštaj
Foto: EVGENIA NOVOZHENINA/REUTERS
Aleksej Navaljni
Foto: SERGEI FADEICHEV/NEWSCOM
Aleksej Navaljni
Foto: SERGEI FADEICHEV/NEWSCOM
Aleksej Navaljni
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Aleksej Navaljni
30.09.2024.
u 16:48
Na temelju ovih saznanja, novinari su zaključili da su vlasti "namjerno uklonile sve naznake simptoma koji se ne uklapaju u službenu verziju događaja".
Pogledaj originalni članak

Istraživanje ruskog neovisnog medija The Insider, objavljeno u nedjelju, sugerira da je smrt ruskog opozicijskog vođe Alekseja Navalnog u arktičkoj kaznionici u veljači 2024. godine mogla biti posljedica trovanja. Ova tvrdnja dolazi nakon analize "stotina službenih dokumenata" povezanih s Navalnovim slučajem, koji su otkrili dva proturječna narativa o njegovoj smrti.

Prema jednoj verziji događaja, Navalni je, nakon što je napustio svoju ćeliju radi šetnje, ležao na tlu, žalio se na bolove u trbuhu, povraćao i doživio konvulzije prije nego što je izgubio svijest. Međutim, ti su detalji izbrisani iz kasnijeg izvještaja dostavljenog njegovoj supruzi Juliji Navalnaja u kolovozu, u kojem se navodi samo da je Navalni doživio "nagli pad zdravlja" i da je konačni uzrok njegove smrti označen kao "aritmija" uzrokovana "kombinacijom bolesti".

Doktor Alexander Polupan, koji je liječio Navalnog u bolnici u Omsku nakon što je bio otrovan nervnim agensom Novičok 2020. godine, izrazio je sumnju u službenu verziju. Polupan je istaknuo da aritmija ne bi mogla uzrokovati simptome poput bolova u trbuhu, povraćanja i konvulzija, te da bi opisani simptomi u dokumentima koje je pregledao The Insider "teško mogli biti objašnjeni bilo čim osim trovanjem".

U daljnjem istraživanju, The Insider je pronašao još jedan važan dokument — popis predmeta prikupljenih od strane istražitelja koji su ispitivali okolnosti Navalne smrti — koji je uključivao spominjanje "uzoraka povraćanja" poslanih na analizu. Međutim, u konačnom izvješću o njegovoj smrti nije bilo nikakvog spominjanja povraćanja.

Na temelju ovih saznanja, novinari su zaključili da su vlasti "namjerno uklonile sve naznake simptoma koji se ne uklapaju u službenu verziju događaja". Također, prvotna odbijenica kaznionice da preda Navalnovo tijelo njegovoj obitelji na sahranu dodatno je podigla sumnje o pokušaju prikrivanja pravog uzroka smrti ovog istaknutog političara.

Julija Navalnaja, supruga Alekseja Navalnog, ranije je optužila vlasti za nedostatak transparentnosti u vezi s okolnostima smrti njenog muža. Izjavila je da se Navalni žalio na bolove u trbuhu prije nego što je kolabirao u kaznionici, nazvavši dijagnozu aritmije "činom izrugivanja" i "patetičnim pokušajem" da se prikriju tragovi njegova ubojstva.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.