Psiholozi tvrde

Mladići češće od djevojaka krše restriktivne mjere

Mladići češće od djevojaka krše restriktivne mjere
10.05.2020.
u 11:00
Pogledaj originalni članak

Psiholozi smatraju kako mladi muškarci češće nego mlade žene krše restriktivne mjere uvedene širom svijeta u cilju suzbijanja epidemije koronavirusa.

Tim znanstvenika s britanskih sveučilišta ispitivao je nešto manje od 2.000 osoba starosti od 13 do 24 godine. Rezultati istraživanja pokazali su kako se polovica muškaraca od 19 do 24 godine srela s prijateljima ili članovima obitelji s kojima ne žive, u usporedbi s 25 posto žena, prenosi BBC.

Nešto manje od polovice svih ispitanih - njih 917, rekli su kako se osjećaju znatno anksioznije tijekom zatvaranja, a bila je veća mogućnost da će oni koji pate od depresije prekršiti pravila tako što će se sastajati s prijateljima i nepotrebno napuštati kuću.

S druge strane, oni koji su anksiozni više su se pridržavali fizičkog distanciranja i redovito su prali ruke, prenosi Tanjug.

Mentalno zdravlje nije opravdanje za nepoštivanje pravila, ali ukazuje kako je ljudima koji imaju mentalne probleme teško poštivati pravila, navode sa sveučilišta. 

"Ova situacija može imati ozbiljan utjecaj na one koji već imaju probleme s mentalnim zdravljem, a nekima će sigurno biti potreban formalni psihološki tretman", ističu.

Ovo istraživanje otkrilo je kako se 150 od 281 muškarca starih od 19 do 24 godine srelo s grupom prijatelja tijekom zaključavanja, dok je petina kažnjena ili uhićena zbog kršenja pravila.

Ta grupa je takođe mislila kako nisu riskirali da se zaraze koronavirusom ili ga prenesu drugima.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.