POTPISAO PAPA

Najnovija odluka Vatikana: Katoliku je zabranjeno biti masonom!

Foto: REMO CASILLI/REUTERS
Najnovija odluka Vatikana: Katoliku je zabranjeno biti masonom!
15.11.2023.
u 17:36
Radi se, zapravo, o odgovoru biskupu s Filipina koji je izrazio zabrinutost zbog sve većeg broja katolika koji su u njegovoj biskupiji uključeni u rad slobodnih zidara i koji je od Vatikana tražio prijedlog kako kako pastoralno odgovoriti na taj izazov
Pogledaj originalni članak

Katolicima je zabranjeno biti članovima masonskih udruga. Objavio je to Dikasterij za nauk vjere ove srijede, u dokumentu kojega su potpisali papa Franjo i prefekt toga dikasterija kardinal Victor Fernández, javlja Catholic News Agency (CNA). Radi se, zapravo, o odgovoru biskupu s Filipina koji je izrazio zabrinutost zbog sve većeg broja katolika koji su u njegovoj biskupiji uključeni u rad slobodnih zidara i koji je od Vatikana tražio prijedlog kako kako pastoralno odgovoriti na taj izazov.

Odgovor Dikasterija, od 13. studenog, poziva na "koordiniranu strategiju" koja uključuje sve biskupe u Biskupskoj konferenciji Filipina kako bi se promicala kateheza "u svim župama u vezi s razlozima nepomirljivosti između katoličke vjere i slobodnog zidarstva". Slobodni zidari su najveće svjetsko tajno društvo, navodi CNA, kao i da slobodno zidarstvo promiče ideje i rituale nespojive s katoličkom vjerom, uključujući ravnodušnost ili stav da osoba može biti jednako bliska Bogu bez obzira kojoj religiji pripadala te i deistički koncept "velikog arhitekta svemira".

Najnoviji vatikanski dokument potvrđuje da "oni koji su formalno i svjesno upisani u masonske lože i prihvatili su masonska načela" potpadaju pod odredbe „Deklaracije o masonskim udrugama“ Katoličke crkve iz 1983. Radi se o deklaraciji koju je potpisao kardinal Joseph Ratzinger dok je bio prefekt Kongregacije za nauk vjere, koja izjavljuje da su katolici koji se upisuju u masonske udruge "u stanju teškog grijeha i možda neće primiti svetu pričest".

Novi dokument Dikasterija dodatno pojašnjava da se te mjere "primjenjuju i na sve svećenike upisane u slobodno zidarstvo". Također, Dikasterij poziva biskupe na Filipinima da razmotre javno izjašnjavanje o učenju Crkve o slobodnom zidarstvu.
"Članstvo u slobodnom zidarstvu vrlo je značajno na Filipinima, ne uključuje samo one koji su formalno upisani u masonske lože, već općenitije velik broj simpatizera i suradnika koji su osobno uvjereni da ne postoji protivljenje između članstva u Katoličkoj crkvi i masonskim ložama", navodi se u dokumentu Dikasterija za nauk vjere.

"Na doktrinarnoj razini treba imati na umu da je aktivno članstvo u slobodnom zidarstvu vjernika zabranjeno zbog nepomirljivosti između katoličkog nauka i slobodnog zidarstva", objašnjava se i dodaje kako zabrana datira od pape Klementa XII., koji ju je službeno osudio 1738.

Biskupska konferencija Filipina objavila je u ožujku pojašnjenje u kojem se navodi da su biskupi na Filipinima "uvijek održavali i branili službeni katolički stav o neprihvaćanju masonstva, s obzirom na njegove ozbiljne pogreške kako u nauku (filozofskim načelima) tako i u praksi".

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.