Velika pobjeda

Neviđeni politički potres u Austriij! Slavila krajnje desna Slobodarska stranka

Foto: reuters
Neviđeni politički potres u Austriij! Slavila krajnje desna Slobodarska stranka
29.09.2024.
u 19:13
Pogledaj originalni članak

Krajnje desna Slobodarska stranka (FPÖ) kontroverznog populiste Herberta Kickla, favorizirana i prije izbora, pobjednica je nedjeljnih izbora s 29,1 posto glasova (+13 posto) prema 26,2 posto ( - 11,2 posto), koliko je dobila, na drugo mjesto potisnuta Narodna stranka (ÖVP), dosadašnjeg kancelara Karla Nehammera, pokazale su prve projekcije austrijskog radija i televizije ORF objavljene kratko nakon 17 sati i zatvaranja birališta.

Time su Nehammerovi narodnjaci, koji su već 37 godina na vlasti u raznim stranačkim konstelacijama, doživjeli jedan od najtežih poraza u austrijskoj  izbornoj povijesti nakon Drugog svjetskog rata. Izgubili su čak 11,2 posto glasova u odnosu na posljednje izbore 2019. kada su bili prvi s 37 posto naklonosti birača.

Socijaldemokratska stranka (SPÖ) je treća.  Pretrpjela je lake gubitke od 0,8 posto i drži sada 20, 4 posto. Liberali Neosa osvojili su 8,8  posto i povećali broj svojih birača za 0,7 posto.  Time su iza sebe ostavili Zelene, dosadašnjeg mlađeg koalicijskog partnera Nehammerovih narodnjaka, koji su samo nešto malo slabiji od njih s 8,6 posto. Stranka piva nije uspjela preskočiti četiri postotni izborni prag i s 2,1 posto osvojenih glasova neće biti zastupljena u parlamentu. Komunisti (KPÖ), s osvojenih 2,9 posto, s obzirom na relativno mali broj pregledanih glasova i odstupanja od + / - 2 posto, imaju još teoretsku šansu.

Broj zastupničkih mandata u Nacionalnom vijeću austrijskog parlamenta dobili su: 57 mandata (+ 26) krajnje desna Slobodarska stranka; Narodna stranka 51 mandat (-20), socijaldemokrati 40 mandata (+-0) te Neos s 18 mandata (+3)i Zeleni s 17 mandata (-9). To sve znači da se je dosadašnji stranački sustav u Austriji preko noći korjenito promijenio. Glavni tajnik i izborni menadžer narodnjaka (ÖVP) Christian Stocker očito deprimiran izjavio je pred novinarima i TV kamerama, da je Narodna stranka doživjela težak poraz i da je on “osobno razočaran”, jer austrijski birači nisu honorirali dobar rad stranke i Nehammerove vlade . Ako ostane rezultat, kao što je sada, Stocker je rekao da narodnjaci, kao manja stranka, neće koalirati s Kicklovim FPÖ-om, što su već najavili prije izbora.

Michael Schnedlitz, glavni tajnik iz pobjedničke krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ), sav ozaren od sreće zahvalio je austrijskim biračima koji su ukazali povjerenje FPÖ-u. To je najbolji rezultat ove stranke od 1999. godine i vremena tadašnjeg njenog čelnika  “Hvala svima, prije svega arhitektu ove pobjede Herbertu Kicklu”, rekao je Schnedlitz.

Glavni i odgovorni za objavu rezultata izbora i izbornih projekcija na ORF-u Christoph Hofinger iz instituta “Foresight” je upozorio da je što se tiče gradova, izbrojano tek 7 posto glasova i da je odstupanje toliko da “ÖVP, još može biti i prvi”.  U nastavku večeri očekuju se izjave stranačkih čelnika. Posebice veliko zanimanje vlada kako će izborni rezultat komentirati izborni pobjednik Herbert Kickl i kancelar Karl Nehammer, čiju je stranku krajnja desnica potisnula na drugu poziciju.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.