KONGSBERG

Norveški napadač lukom i strijelom pod nadzorom zdravstva

Norveški napadač lukom i strijelom pod nadzorom zdravstva
15.10.2021.
u 14:05
Pogledaj originalni članak

Muškarac osumnjičen za ubojstvo petero ljudi lukom i strijelom u Norveškoj pod nadzorom je zdravstvenih službi u petak i mogao bi do četiri tjedna biti zadržan u istražnom pritvoru.

Istražitelji su rekli da se osumnjičeni zove Espen Andersen Braathen, 37-godišnji je danski državljanin i veći dio života živio je u Kongsbergu, gdje je i izveo napade.

On je priznao da je ubio žrtve, rekli su istražitelji.

Policija je priopćila da je "predan na skrb zdravstvenih službi nakon procjene zdravstvenog stanja", ali nisu ulazili u detalje.

Kasnije u petak, sud je donio odluku da bi mogao biti zadržan do četiri tjedna u istražnom zatvoru.

Braathen je prešao na islam i pokazivao je znakove radikalizacije, rekla je policija. On također ima povijest "ulazaka i izlazaka" u zdravstvene ustanove, dodala je policija.

Bit će podvrgnut potpunoj psihijatrijskoj procjeni, rekao je u četvrtak njegov odvjetnik Fredrik Neumann.

Policija je rekla da su se napadi dogodili na "velikom području" Kongsberga, grada i općine oko 70 km zapadno od glavnog grada Osla.

Četiri žene i jedan muškarac, starosti između 50 i 70 godina, ubijeni su u, kako je policija rekla, nasumičnom "činu terora". Ranjena su još trojica, uključujući policajca koji nije bio na dužnosti.

Policija je rekla da Braathen surađuje s istragom. Suđenje se neće održati mjesecima.

Broj žrtava Braathenova napada najveći je u Norveškoj od 2011., kad je desničarski ekstremist Anders Behring Breivik ubio 77 ljudi, većinom tinejdžera koji su prisustvovali političkom kampu za mlade.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.