Izraelska vojska potvrdila

Otkriveno tko je meta izraelske operacije na Libanon

Foto: AMR ABDALLAH DALSH/REUTERS
napadi na Libanon
Foto: AMR ABDALLAH DALSH/REUTERS
napadi na Libanon
01.10.2024.
u 07:42
Izraelska vojska je kazala da se mete nalaze u selima blizu granice i predstavljaju neposrednu prijetnju izraelskim zajednicama u sjevernom Izraelu
Pogledaj originalni članak

Izraelska vojska potvrdila je u utorak da je započela ograničene, lokalizirane i ciljane napade na ciljeve Hezbollaha u graničnom području južnog Libanona. Izraelska vojska je kazala da izraelske zračne snage i topništvo podržavaju kopnene snage preciznim udarima na vojne ciljeve. Kazala je i da se mete nalaze u selima blizu granice i predstavljaju neposrednu prijetnju izraelskim zajednicama u sjevernom Izraelu.

Izraelski napad u Libanonu rano u utorak je usmjeren na Mounira Maqdaha, zapovjednika libanonskog ogranka vojnog krila palestinskog pokreta Fatah, Brigade mučenika Al-Aqse, prema dvojici palestinskih sigurnosnih dužnosnika. Njegova sudbina je nepoznata, javlja REUTERS.

Projektil je pogodio zgradu u prepunom palestinskom izbjegličkom kampu Ain al-Hilweh u blizini južnog grada Sidona, rekli su izvori. To je bio prvi napad na kamp koji je najveći od nekoliko palestinskih kampova u Libanonu otkako su prije gotovo godinu dana izbila prekogranična neprijateljstva između Hezbollaha i Izraela. Fatah je glavni palestinski nacionalistički pokret koji je 1965. godine osnovao pokojni vođa Yasser Arafat. To je sekularna stranka i najveća od raznih frakcija koje čine Palestinsku oslobodilačku organizaciju. Hamas nije u PLO-u.

Nešto iza ponoći u utorak, objavio je Reuters, ogromne uzastopne eksplozije čule su se diljem libanonske prijestolnice Bejruta. Ranije je objavljeno da su najmanje dva izraelska projektila pogodila južna predgrađa Bejruta. Izraelska vojska je sat vremena ranije upozorila da će pogoditi određene zgrade u gusto naseljenim južnim predgrađima, ustvrdivši da ih naoružana skupina Hezbollah koristi kao objekte i poručila stanovnicima da odu.

Strahovi od kopnene invazije porasli su u ponedjeljak s povlačenjem libanonskih trupa s granice s Izraelom, a američki dužnosnik rekao je da se čini da su izraelski vojnici spremni ući u Libanon. Hezbollah je rano u utorak priopćio da je ciljao izraelske trupe koje se kreću preko libanonskih pograničnih gradova.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.