JEDNOSTAVNIJE I SIGURNIJE PUTOVANJE

Ovaj dokument uskoro odlazi u povijest: Velika promjena na granicama, Europska komisija objavila detalje

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Ovaj dokument uskoro odlazi u povijest: Velika promjena na granicama, Europska komisija objavila detalje
09.10.2024.
u 10:54
Kako bi se ubrzale granične kontrole i osiguralo jednostavnije i sigurnije putovanje, Europska komisija je predložila digitalizaciju putovnica i osobnih iskaznica za sve osobe koje ulaze u schengensko područje ili ga napuštaju
Pogledaj originalni članak

Građani EU-a i državljani trećih zemalja podliježu sustavnim osobnim kontrolama pri prelasku vanjskih granica EU-a. Samo 2023. zabilježeno je gotovo 600 milijuna prelazaka. Kako bi se ubrzale granične kontrole i osiguralo jednostavnije i sigurnije putovanje, Europska komisija je predložila digitalizaciju putovnica i osobnih iskaznica za sve osobe koje ulaze u schengensko područje ili ga napuštaju.

Konkretno, Komisija je, kako piše na njezinim stranicama, predložila zajednički okvir za upotrebu digitalnih putnih vjerodajnica i novu aplikaciju EU-a za digitalna putovanja kako bi putnici mogli stvarati i pohranjivati svoje digitalne putne vjerodajnice. Europska unija pojašnjava da su digitalne putne vjerodajnice digitalna verzija podataka pohranjenih u putovnicama i osobnim iskaznicama. Uključuju informacije sadržane u čipu putovnice ili osobne iskaznice, uključujući prikaz lica nositelja, ali ne i njihove otiske prstiju. Digitalna putna isprava može se pohraniti na mobilnom telefonu i, kad bude dostupna, u aplikaciji EU Digital Travel. Putnici će moći besplatno zatražiti ili upotrebljavati tu digitalnu verziju svojih dokumenata.

Komisija smatra da će ovaj sustav značajno povećati sigurnost. Naime, prevaranti će teže moći koristiti lažne isprave ili neotkriveno prolaziti kroz schengenske granice. Također će se poboljšati učinkovitost graničnih kontrola; zahvaljujući prethodnim provjerama koje omogućuju digitalne putne vjerodajnice, granična tijela moći će se fokusirati na suzbijanje krijumčarenja migranata i otkrivanje prekograničnih kriminalaca. Dodatno, putnici će imati mogućnost unaprijed predati svoje digitalne putovnice ili osobne iskaznice radi bržih graničnih kontrola, čime će se smanjiti administrativno opterećenje za građane EU-a. Države članice moći će svojim građanima omogućiti korištenje digitalnih osobnih iskaznica i za druge oblike registracije i identifikacije.

Aplikacija EU Digital Travel bit će dostupna svim građanima EU-a i državljanima trećih zemalja s biometrijskom putovnicom ili osobnom iskaznicom EU-a koji putuju u schengensko područje ili iz njega. Putnici će zahvaljujući aplikaciji moći izraditi digitalne putne vjerodajnice i unaprijed dostaviti svoje planove putovanja i dokumente graničnim tijelima kako bi se ubrzale kontrole na granici. Aplikacija će zahtijevati pristanak korisnika prije obrade osobnih podataka.

Granična tijela pohađat će i osposobljavanje o sigurnosti podataka i pravilima o zaštiti podataka prije nego što im se dopusti pristup podacima. Sada je na Vijeću EU-a i Europskom parlamentu da postignu dogovor o prijedlozima. Nakon donošenja razvit će se aplikacija EU-a za digitalna putovanja i potrebni tehnički standardi.  

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.