posjet Los Angelesu

Plenković: Uspješni hrvatski poduzetnici most prema poslovnoj zajednici SAD-a

Foto: Vlada RH
Plenković: Uspješni hrvatski poduzetnici most prema poslovnoj zajednici SAD-a
27.09.2024.
u 07:58
Pogledaj originalni članak

Uspješni hrvatski poduzetnici u Kaliforniji u poziciji su da Hrvatsku učine vidljivijom poslovnoj zajednici u SAD-u, a uz zadovoljstvo onime kakva je Hrvatska danas oni sugeriraju i određena poboljšanja, rekao je premijer Andrej Plenković, zaključujući posjet Los Angelesu.

Premijer Plenković boravi u višednevnom posjetu SAD-u gdje bi se u petak trebao obratiti Općoj skupštini UN-a. Osim toga, imao je brojne sastanke s hrvatskom zajednicom naglasivši kako su Hrvati izvan Hrvatske važan prioritet za vladu, kao i "općenito jedinstvo domovinske i iseljene Hrvatske" što je "konstantna odrednica naše politike".

"Danas smo imali sastanak s dvadeset jako uspješnih Hrvata koji su vrlo dobro pozicionirani u poslovnom svijetu u Kaliforniji, ali mogli bismo reći i u SAD-u. Govorili smo o mogućnostima u Hrvatskoj nakon ostvarivanja svih strateških ciljeva gdje nam je ostalo još samo članstvo u OECD-u, s A kreditnim rejtingom, velikim gospodarskim rastom, visokom zaposlenošću i prilikama za ulaganja u Hrvatsku i oni su svi ovdje u poziciji da tu priču o Hrvatskoj učine vidljivom uspješnim ljudima, kompanijama i poslovnoj zajednici" u SAD-u, kazao je premijer.

Rekao je da su hrvatski poduzetnici u Kaliforniji zadovoljni onime kako Hrvatska danas izgleda, ali sugeriraju i "određene pomake".

"Zadovoljni su s onim što Hrvatska danas jest, ali sugeriraju određene pomake, i u pogledu administrativnih barijera, i u pogledu olakšavanja čitavog poslovnog procesa i ulaganja u Hrvatsku i zato je ta povratna informacija koju smo dobili bila itekako korisna", kazao je.

Ukupna ekonomska razmjena između Hrvatske i SAD-a sada iznosi 1,8 milijardi dolara godišnje, "a mogla bi biti i veća", naglasio je Plenković.

On se u Los Angelesu sastao i s gradonačelnicom Karen Bass s kojom se razgovaralo, kako je kazao, o potencijalima za jačanje suradnje Hrvatske i Kalifornije, u čemu važan doprinos daje i brojna hrvatska zajednica u San Pedru.

"Gradonačelnica Bass nas je izvijestila o pripremama za organizaciju Olimpijskih igara 2028. i dijela Svjetskog prvenstva u nogometu u Los Angelesu 2026", kazao je Plenković.

Rekao je i kako već postoje ideje gdje bi bila hrvatska kuća za vrijeme Olimpijskih igara i "može se reći da će LA kroz te sportske manifestacije i ogromne globalne događaje biti itekako u fokusu i svijeta i Hrvatske i zato je posjet bio pravovremen i vrlo koristan."

Kada se radi o govoru u petak pred UN-om, premijer je kazao da će govoriti o svemu onome što je glavna tema, prije svega Bliski istok i rat u Ukrajini.

"Tu ćemo ponoviti našu principijelnu poziciju i podršku Ukrajini kao žrtvi i osudu Rusije kao agresora. Tu hrvatska vlada nema nikakvih dilema i drži liniju koja je jedina prirodna i normalna za poziciju zemlje koja je i sama bila žrtva agresije prije tridesetak godina." 
 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.