U 69. GODINI

Preminuo Aleks Salmond: Bivši premijer Škotske bio je jedan od glavnih zagovornika neovisnosti

Preminuo Aleks Salmond: Bivši premijer Škotske bio je jedan od glavnih zagovornika neovisnosti
12.10.2024.
u 20:31
Salmond je, navodi "Sky News", svoj drugi premijerski mandat iskoristio za održavanje referenduma o neovisnosti Škotske 2014. godine
Pogledaj originalni članak

Bivši premijer Škotske Alex Salmond preminuo je danas u 69. godini. "Sky News" navodi da je Salmond, koji je vodio Škotsku nacionalnu partiju između 1990. i 2000. godine, a zatim ponovno između 2004. i 2014. bio istaknuta osoba u nacionalističkom pokretu u zemlji. Salmond je, navodi "Sky News", svoj drugi premijerski mandat iskoristio za održavanje referenduma o neovisnosti Škotske 2014. godine. Kampanja "Da Škotska" je poražena i on je kao rezultat toga podnio ostavku.

Anas Sarvar, lider škotskih laburista, među prvima je odao počast bivšem prvom ministru. U izjavi objavljenoj na društvenoj mreži X, on je napisao: - Tužna vijest o smrti Aleksa Salmonda danas će biti šok za sve koji su ga poznavali u Škotskoj, širom Velike Britanije i šire. Naše misli su s njegovom obitelji i prijateljima u ovom teškom trenutku i u ime Škotskih laburista izražavam našu iskrenu sućut svima koji će ga oplakivati. Bivši britanski premijer Rishi Sunak također je odao počast Salmondu. - Alex Salmond je bio velika figura u našoj politici. Iako se nisam slagao s njim po ustavnom pitanju, nije se mogla poreći njegova vještina u debati ili strast prema politici. Počivaj u miru - naveo je on na društvenoj mreži X.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.