rat u Ukrajini

Progovorili ruski vojnici koji žele naštetiti Putinu: Evo što rade

Foto: Thomas Peter/REUTERS
Progovorili ruski vojnici koji žele naštetiti Putinu: Evo što rade
13.10.2024.
u 17:58
Pogledaj originalni članak

Ruski vojnik, kojeg je Ukrajina regrutirala kao dvostrukog agenta, opisao je spaljivanje rovova vlastite vojske. Sada radi s ukrajinskim pokretom otpora, a za The Telegraph je rekao da je u srpnju zapalio rov svoje jedinice na lijevoj obali rijeke Dnjepar. Vatra se proširila na zemunicu susjedne jedinice i on je gledao kako se njegovi suborci spaljuju u uzaludnim pokušajima da dohvate streljivo i oružje. "Bilo je panike, gustog dima od vatre i granatiranja s ukrajinske strane", rekao je te dodao: "Dok su pokušavali ugasiti vatru i spasiti zalihe hrane i oružja, vatra je zahvatila veću površinu. Mnogi vojnici su zadobili opekotine.”

Rusa je nedavno regrutirao Atesh, podzemni ukrajinski pokret otpora. “Dobro sam poznavao to područje budući da sam tamo bio dugo vremena. Mislim da sam svoj posao obavio dobro, možda čak i više. Rezultati su nadmašili naša očekivanja.” Atesh je na svom Telegram kanalu izvijestio da je vatra ozbiljno oštetila rovove i zemunice obje jedinice, uništila nekoliko skladišta i spalila većinu zaliha. Do 20 vojnika je navodno zadobilo teške opekline. Na novoj poziciji na ukrajinskoj prvoj liniji, mladi je vojnik rekao da će učiniti sve što može da nastavi svoj rad protiv Putinova režima.

Atesh su osnovali etnički Ukrajinci, Rusi i Krimski Tatari na okupiranom Krimu u ljeto 2022. godine. Sada ima više od 2000 boraca otpora koji djeluju u sjeni na svim okupiranim teritorijima i u samoj Rusiji, infiltrirajući se duboko unutar ruske vojske, rekao je glasnogovornik Atesha za The Telegraph. "Stalno rastemo", dodao je. Skupina surađuje s ukrajinskom obavještajnom službom, kao i drugim pokretima otpora, oslanjajući se na poznavanje zemlje lokalnog stanovništva i sve više ruskih vojnika.

"Gotovo od samog početka pridružuju nam se ruski vojnici koji pomažu u prikupljanju informacija, kako na prvoj liniji tako i u pozadini na Krimu i u Rusiji. Ali, trenutno vidimo značajan porast broja ruskih vojnika koji se pridružuju našim redovima”, rekao je glasnogovornik. "Oni su glavno oruđe u potpori našoj borbi, obavljanju kritičnih sabotaža i obavještajnih zadataka." Na bojnom polju, rekao je glasnogovornik, Rusi daju informacije o kretanju trupa, isporukama oružja i streljiva, lokacijama zapovjednika i zapovjednim mjestima. Oni koji su uključeni u visokorizične operacije oštećuju opremu i oružje, sabotiraju vojna vozila i pale požare kako bi oštetili i otkrili vlastite položaje.

Atesh je prošle godine tvrdio da je 4000 ruskih vojnika već prošlo online tečaj o tome kako "preživjeti rat" uništavajući vlastitu opremu. Još jedan ruski vojnik kojeg je skupina regrutirala radi u zračnoj bazi, prateći kretanje zrakoplova i isporuke oružja. Na tom se aerodromu nalaze neki od najnaprednijih ruskih borbenih zrakoplova. "Ja sam oči i uši za Atesh", rekao je vojnik. Rizičan je to posao koji može donijeti optužbu za izdaju i desetljeća zatvora. "Razumijem što je zlo, a što dobro. Nažalost, moja je zemlja izabrala put zla”, rekao je.

Prošlog je mjeseca prenio informacije o premještanju borbenih bombardera Su-34 na druge aerodrome duboko u Rusiji, za koje je rekao da su kasnije bili na meti Ukrajine. Nada se da će njegova obavještajna informacija nanijeti "nepopravljivu štetu Putinovim snagama". 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.