Gruzijski san

Proruska stranka uvjerljivo slavila na izborima u Gruziji

Proruska stranka uvjerljivo slavila na izborima u Gruziji
27.10.2024.
u 10:57
Iako je Gruzijski san službeno izrazio želju za pridruživanjem EU, iz Bruxellesa poručuju da je proces pristupanja zamrznut
Pogledaj originalni članak

Gruzijski san, konzervativna nacionalistička stranka pod vodstvom milijardera Bidzine Ivanišvilija, osigurala je 54,09 posto glasova nakon gotovo potpunog prebrojavanja listića, prema riječima izbornog dužnosnika Giorgija Kalandarishvilija. Ovi rezultati izazvali su ozbiljne reakcije na političkoj sceni Gruzije, s obzirom na to da nekoliko proeuropskih oporbenih koalicija odbija priznati rezultate i najavljuje prosvjede.

Politička dinamika u Gruziji odražava duboku podjelu između proruski orijentiranih snaga i zagovornika ubrzanih integracija s Europskom unijom. Iako je Gruzijski san službeno izrazio želju za pridruživanjem EU, iz Bruxellesa poručuju da je proces pristupanja zamrznut zbog zabrinutosti oko autoritarnih tendencija koje stranka pokazuje na vlasti.

Bidzina Ivanišvili, koji se često opisuje kao čovjek s ogromnim utjecajem na političku i ekonomsku scenu Gruzije, ostaje ključna figura ove polarizacije. Njegov dolazak na vlast donio je istovremeno dublje veze s Rusijom i nesigurnost oko prozapadnih ambicija zemlje. Ova situacija predstavlja ozbiljan izazov za budućnost Gruzije i njenu orijentaciju prema Zapadu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.