moskva

Rusija objavila popis stranih agenata

Rusija objavila popis stranih agenata
05.12.2017.
u 14:23
Pogledaj originalni članak

Rusko ministarstvo pravde objavilo je danas popis stranih medija, uključujući Radio Slobodnu Europu i Glas Amerike, koji će se u Rusiji smatrati stranim agentima, što bi mogao dovesti do ukidanja njihovih akreditacija za ulazak u ruski parlament.

Objavljivanje registra uslijedilo je u trenutku povišenih napetosti Washingtona i Moskve zbog državnih medija, navodi agencija AP.

Na popisu se nalaze i Idealna stvarnost, Kavkaska stvarnost, Krimska stvarnost, Tatarsko-baširska služba Radija, Sibirska stvarnost i Faktograf, navode ruski mediji.

Šef komisije Vijeća Federacije za zaštitu državnog suvereniteta Andrej Klimov izjavio je da se popis, zasad, neće širiti.

Ruski mediji javljaju da bi novinarima tih medija mogao biti zabranjen ulazak u Vijeće Federacije.  

Ruska državna televizija RT prošlog mjeseca je registrirana u američkom Ministarstvu pravde kao strani agent pod pritiskom vlade SAD. Rusija je odgovorila usvajanjem zakona koji omogućava vladi da označi medije kao strane agente.

Status stranog medija može dobiti svaki strani medij koji se financira ili ima imovinu u inozemstvu.

Vijeće Federacije predložio je u ponedjeljak da se američkim novinarima ukinu akreditacije za ulazak u parlament, a o toj mjeri će se odlučivati narednih dana.

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da su nove mjere odgovor na, kako je navela, napad na RT u Americi. Ona je navela da njezino ministarstvo neće ukidati akreditacije stranim novinarima kako ih ne bi ometalo u radu.
 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.