Potvrđeno

Ruske snage napreduju prema Pokrovsku u istočnoj Ukrajini

Foto: Yan Dobronosov/REUTERS
Ruske snage napreduju prema Pokrovsku u istočnoj Ukrajini
27.10.2024.
u 12:42
Čelnik Donjecke regije, kojeg je postavila Moskva, Denis Pušilin, izjavio je da je prisustvo ruskih snaga u Hirniku znak daljnje konsolidacije kontrole nad tim područjem.
Pogledaj originalni članak

Ruske snage ostvaruju značajan napredak u nekoliko istočnih ukrajinskih gradova, približavajući se ključnom cilju - osvajanju strateškog grada Pokrovska. Kako su izvijestili ruski i ukrajinski vojni blogeri, borbe su trenutno najintenzivnije u području Selidovea, čije bi zauzimanje otvorilo put prema Pokrovsku, koji je važan logistički centar.

Pad Selidovea predstavljao bi ključnu prekretnicu za daljnji ruski napredak. Ruska medijska kuća SHOT izvijestila je da moskovske snage sada kontroliraju 80 posto Selidovea, a daljnje operacije su usmjerene prema gradu Hirniku, gdje je navodno podignuta ruska zastava na jednoj od gradskih zgrada.

Čelnik Donjecke regije, kojeg je postavila Moskva, Denis Pušilin, izjavio je da je prisustvo ruskih snaga u Hirniku znak daljnje konsolidacije kontrole nad tim područjem. Istovremeno, izvještaji ruskih blogera spominju mogućnost da će Kurahove, grad jugozapadno od Hirnika, također uskoro pasti pod rusku kontrolu.

Ukrajinska vojska odgovorila je tvrdnjama da je odbijeno 36 ruskih napada duž linije fronta u području Pokrovska, a bitke se nastavljaju na nekoliko lokacija. Iako su Moskva i Kijev još uvijek u intenzivnom sukobu, ovaj napredak označava najbrže rusko osvajanje na istoku od ožujka 2022. godine. Unatoč ruskom pritisku, Ukrajina je nedavno ostvarila značajan uspjeh zauzimanjem dijela ruske regije Kursk.

Ratni sukob u istočnoj Ukrajini reflektira ambicije Moskve da zauzme Donbas, industrijsko središte koje obuhvaća regije Luhansk i Donjeck, nakon što su raniji pokušaji osvajanja Kijeva propali.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.