zanimljiv projekt

Sagradili su kuću u stakleniku: Zimi nas štiti od hladnoće. Cijele godine uzgajamo krastavce, smokve, grožđe...

Foto: YouTube/Kristen Dirksen
Sagradili su kuću u stakleniku: Zimi nas štiti od hladnoće. Cijele godine uzgajamo krastavce, smokve, grožđe...
23.10.2024.
u 11:05
Kuća je također izolirana i ima sustav grijanja koji se uključuje čak i kad temperature padnu ispod nule
Pogledaj originalni članak

Kako u Švedskoj produžiti ljeto kroz cijelu godinu otkrio je jedan par. Pronašli su zanimljivo rješenje i za život u hladnim danima: izgradili su staklenik oko svog ljetnikovca, stvarajući ekološki dom u Stockholmu. Na taj način, tijekom cijele godine održavaju unutarnju temperaturu od 22 stupnja, savršenu za uzgoj vlastitog vrta, voća i povrća.

‘Ova kuća je poput mjehurića od sapunice – uvijek je topla unutra. Fasadu smo prilagodili tako što smo drvo premazali uljem, pa se ne moči i ne truli. Uz to, maknuli smo krov s kuće i stvorili prostranu terasu. Ljeti otvaramo stakleni krov da izjednačimo temperaturu, dok zimi staklenik štiti kuću od hladnoće’, objašnjava Marie.

Kuća je također izolirana i ima sustav grijanja koji se uključuje čak i kad temperature padnu ispod nule. No, za razliku od većine domova, grijanje koriste znatno rjeđe. Zahvaljujući stakleniku, tijekom cijele godine uzgajaju krastavce, smokve, grožđe, rotkvice i začinsko bilje – čak i za vrijeme hladnih nordijskih zima, kada ove kulture inače ne bi opstale.

Marie i Charles su inspiraciju pronašli u ekološkom dizajneru Bengtu Varni, koji je 1974. godine osmislio staklenu kuću pod nazivom ‘Natural House’. Njihov dom okružen je staklenim zidovima debljine 4 milimetra, što je koštalo oko 78.000 eura. Pri izgradnji staklenog kupolastog krova, par je ostavio dovoljno prostora za vrt oko kuće.

‘Koristili smo posebno, sigurno staklo. Ono se ne može lako razbiti, a ako i pukne, raspadne se u sitne komadiće koji ne predstavljaju opasnost’, kaže Charles.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.