Širi se snimka eksplozije. Rusi su prvi put upotrijebili ‘Oca svih bombi‘?

Širi se snimka eksplozije. Rusi su prvi put upotrijebili ‘Oca svih bombi‘?
02.10.2024.
u 17:06
Pogledaj originalni članak

Na internetu se pojavila snimka divovske eksplozije u ukrajinskom gradu Vovčansku u Harkivskoj oblasti, a iz ruskih izvora se šire informacije da su ruske oružane snage gađale grad koristeći iznimno snažnu, ultimativno razornu termobaričku bombu ODAB-9000.

Snimka prikazuje ekstremno razornu eksploziju u središtu grada, a još uvijek se nagađa radi li se doista o tom oružju. Vjeruje se da je ODAB-9000 najmoćnija ruska termobarička bomba, dizajnirana za stvaranje masivnog udarnog vala koji može uzrokovati golema razaranja na velikom području, prenosi Kyiv Post.

Štoviše, ova supermoćna, vakuumska bomba, koja se naziva "Kuzkin otac" ili "Otac svih bombi", kako piše ukrajinska specijalizirana vojna stranica Defense Express, navodno je najsnažnije nenuklearno oružje na svijetu, s eksplozivnom snagom koja je jednaka 44.000 kg TNT-a.

ODAB-9000 je termobaričko oružje, što znači da koristi kisik iz okolnog zraka za generiranje intenzivne eksplozije i udarnog vala, uzrokujući široko rasprostranjeno razaranje na velikom području. Ako je to istina, ovo bi bila prva zabilježena uporaba ODAB-9000 u borbi, prenosi Jutarnji.

No, ODAB-9000 se smatra uglavnom eksperimentalnim oružjem jer je testirano samo jednom 2007. godine i nije potvrđeno da je dio ruskog standardnog arsenala.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.