SKANDAL U SRBIJI

Skriva li Vučić istinu? Srbi grade stadion na nepostojećim parcelama

Foto: PIXSELL
Skriva li Vučić istinu? Srbi grade stadion na nepostojećim parcelama
02.10.2024.
u 18:19
Država uopće nije otkupila spomenute privatne parcele od njihovih trenutnih vlasnika, a da stvar bude još gora, gradi se i na tzv. nepostojećim parcelama
Pogledaj originalni članak

U javnost je isplivala jedna prilično bizarna stvar u vezi novog nacionalnog stadiona kojeg Srbija gradi u Surčinu nedaleko Beograda. Naime, država je s građevinskim strojevima ušla na privatna zemljišta u želji da se projekt što prije završi, a sve zbog vremenskih rokova i sporosti administrativnog aparata. Uz stadion, ondje se trebaju graditi i objekti za Expo 2027. godine, otkrio je Forbes Srbija.

Država uopće nije otkupila spomenute privatne parcele od njihovih trenutnih vlasnika, a da stvar bude još gora, gradi se i na tzv. nepostojećim parcelama, onima koje još nisu zavedene u katastru te je iz tog razloga Ministarstvo graditeljstva Srbije odbilo izdati građevinsku dozvolu za sve projekte.

Zahtjev za građevinsku dozvolu podnesen je radi dobivanja odobrenja za gradnju pet prometnica u sklopu kompleksa Expo 2027. te izgradnju hidrotehničkih, elektroenergetskih, telekomunikacijskih, signalnih i strojarskih instalacija.

Naime, iako je većina od 170 parcela na kojima će se graditi uistinu u vlasništvu Republike Srbije, neke nisu. Točnije, šest parcela je u vlasništvu Grada Beograda, na jednu pravo korištenja ima Općina Surčin, a čak osam parcela je ili potpuno ili djelomično u privatnom vlasništvu i država ih tek treba otkupiti. Njih četiri su tzv. "nepostojeće", odnosno u katastru nema podataka o njima. 

Prema najavama, stadion je trebao biti gotov 2026. godine, ali kako je krenulo, taj će se projekt itekako oduljiti. Gradnja je blokirana na ukupno pet hektara zemljišta, a otkriveni su i drugi nedostaci poput nedostatka ugovora s Elektrodistribucijom Srbije i slično. 
Nije jasno što je sa svime htio postići srpski predsjednik, Aleksandar Vučić. U Srbiji se nižu reakcije na ovaj skandal.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.