Beograd

Srbija u energetskoj krizi ne treba brinuti o isporuci i cijeni plina

Srbija u energetskoj krizi ne treba brinuti o isporuci i cijeni plina
08.10.2021.
u 17:06
Pogledaj originalni članak

Srbija će dobiti najbolju cijenu plina u cijeloj Europi i imat će urednu opskrbu bez obzira na energetsku krizu koja potresa svijet, piše u petak beogradski tisak, pozivajući se na razgovore srbijanskog predsjednika s visokim ruskim dužnosnicima.

Uvjeravanja o isporuci plina po povoljnim cijenama je, kako tvrde današnje Večernje novosti, predsjednik Aleksandar Vučić dobio na jučerašnjem sastanku sa zamjenikom premijera Ruske Federacije (RF) i supredsjednikom ruskog dijela Međuvladinog odbora za suradnju Srbije i RF Jurijem Borisovom.

Izvori lista tvrde kako je gost iz Moskve tu „nedvosmislenu namjeru iznio poslije najave šefa srpske države da će ruskog lidera Vladimira Putina zamoliti“ da Srbiji omogući „što povoljniju nabavu“ plina i poslije isteka aranžmana s Gazpromom, koji vrijedi do kraja godine i po kojem Srbija sada plaća 1.000 prostornih metara tog energenta po 270 dolara, dok mu je cijena na tržištu posljednjih dana dosegnula 1.900 dolara.

Premda u službenom priopćenju iz Vučićeva ureda poslije sastanka s Borisovom nije bilo konkretnih naznaka da se govorilo o količinama, sigurnosti isporuke i cijeni plina, Borisov je, prema neslužbenim saznanjima Večernjih novosti, rekao kako „nema razloga za zabrinutost“ i da će to „biti ispoštovano“.

Vučić je, kako navodi press služba predsjednika Srbije, Borisovu rekao da je plinovod koji povezuje Bugarsku i Mađarsku „od najvećeg značaja za Srbiju, ne samo za privlačenje investicija i napretka industrijske proizvodnje, već i zbog energetske sigurnosti zemlje“.

Srbijanski predsjednik  je, prema službenom priopćenju, uvjeren da će suradnja s Rusijom u području energetike „pridonijeti sigurnoj opskrbi Srbije plinom“.

Vlasnica i urednica specijaliziranog portala Energija Balkana Jelica Putniković izjavila je za Hinu da Srbija ne bi trebala strepiti zbog opskrbe plinom među ostalim jer je, s oko tri milijarde kubičnih metara na godišnjoj razini, relativno mali potrošač u usporedbi s većim europskim državama i njihovim industrijskim kapacitetima.

„Drugo, Srbija ima dobar dugoročan ugovor s Rusijom, a u ovoj krizi se ispostavilo da je to mnogo bolja opcija nego kupnja plina po burzovnim cijenama, s obzirom da su mnoga europska skladišta plina skoro prazna“, rekla je Putniković Hini.

Srbija je, dodaje ona, sada u povoljnijoj poziciji od većine europskih zemalja u odnosu na nedavnu krizu kad je bio sporan tranzit kroz Ukrajinu jer se sada snabdijeva ruskim plinom iz Turskog toka preko Bugarske i tranzitna je zemlja prema Mađarskoj i dijelu Europe tako da istodobno s redovitom opskrbom može i zaraditi od tranzitnih taksi.

Dodatni razlog je i puno skladište u Banatskom Dvoru odakle bi, u slučaju ekstremnih situacija na tržištu, Srbija sebi mogla osigurati višednevnu opskrbu plinom i tako amortizirati eventualne cjenovne udare ili ograničene isporuke.

I srbijanski ministar bez portfelja Nenad Popović, zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, čelnik Međuvladina odbora za suradnju Srbije i Rusije, ocijenio je poslije sjednice tog tijela na Zlatiboru da je „Rusija opet uz Srbiju“ i sada „u ovom teškom energetskom vremenu, kada je cijena plina eksplodirala i veća je 10 ili 20 puta nego prije godinu ili dvije“.

U kontekstu aktualne energetske krize oglasila se i Moskva, a glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u četvrtak je istaknuo kako Rusija ima potencijal povećati isporuke plina u Europu, ali da to ovisi o komercijalnim sporazumima.

„Povećanje isporuka ne ovisi o pokretanju plinovoda Sjeverni tok 2, jer sada postoje i druge rute koje su alternativa ukrajinskom tranzitu, a koje savršeno funkcioniraju i mnogo su tehnološki naprednije i ekološki prihvatljivije“, rekao je Peskov novinarima u četvrtak u Moskvi.

Prema burzovnim izvješćima, cijena plina u Europi 6. listopada dosegnula je rekord od 1.900 dolara za 1.000 kubičnih metara, au četvrtak je na Europskoj interkontinentalnoj burzi (ICE) pala na 973 dolara, da bi tijekom popodneva ponovno premašila razinu od 1.200 dolara. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.