Kaos u Engleskoj

U Rotherhamu prosvjednici upali u hotel za azilante! U Boltonu, vičući "Allahu Akbar" sukobili se s policijom

U Rotherhamu prosvjednici upali u hotel za azilante! U Boltonu, vičući "Allahu Akbar" sukobili se s policijom
04.08.2024.
u 18:40
Pogledaj originalni članak

Veliki neredi izbili su pred hotelom Holiday Inn Express u Rotherhamu u Engleskoj. U spomenutom hotelu navodno boravi veći broj azilanata koji su tema nasilnih prosvjeda u Ujedinjenom Kraljevstvu od ovotjednog napada u kojemu su ubijene tri djevojčice. Na mjesto događaja prvo je stilo stotinjak demonstratora koji podržavaju prava azilanata, no ubrzo nakon njih stigao je i veći broj osoba koje se protive primanju migranta i azilanata. Mnogi su nosili zastave povezane s rasističkim pokretima i maske na licu, a vikali su "niste više dobrodošli".

Prosvjed čuva velik broj policijskih službenika no to nije spriječilo nasilne incidente. Prosvjednici s ekstremne desnice ubrzo su blokirali cestu i počeli bacati predmete na hotel, piše BBC. Više policijskih službenika je ozlijeđeno, no situacija je nastavila eskalirati. Zrakom lete boce, a ubrzo su počeli nasilni sukobi sa specijalnim policijskim jedinicama.

Policijski službenici nastoje zaustaviti navalu prosvjednika na hotel, u jednom trenutku netko je dokotrljao veliku, zapaljenu kantu za smeće do jednog od razbijenih prozora i pokušao je ubaciti u zgradu. U kratkom roku na lokaciju je stigao velik broj policijskih službenika koji su okružili hotel, no čini se kako je nekolicini prosvjednika uspjelo ući. Nije jasno je li hotel evakuiran jer ne odgovaraju na pozive.

Državna tajnica Yvette Cooper komentirala je scene iz Rotherhama na X-u. "Kriminalni, nasilni napad na hotel u kojemu odsjedaju tražitelji azila je šokantan. Namjerno zapaliti zgradu kada znaš da u njoj ima ljudi. Policija ima punu vladinu podršku za najjače akcije protiv odgovornih" poručila je.

Drugdje u Britaniji situacija nije bolja, u Boltonu se 300-tinjak uglavnom maskiranih prosvjednika sukobilo s policijom. Vikali su "Allahu Akbar" i nosili zastave Engleske. U jednom trenutku policijske službenike počeli su gađati jajima, a letjele su i boce, pločice, vatromet...

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.