Pet od šestero djece mlađe od dvije godine u zemljama u razvoju ne jede dovoljno zdravu hranu čime su izložena opasnosti od trajne štete po njihovo mentalno i tjelesno zdravlje, upozorio je u petak Fond za djecu Ujedinjenih naroda (UNICEF).
Polovina djece u dobi od šest do 23 mjeseca nije dovoljno često nahranjena, kaže UNICEF u izvješću objavljenom uoči 16. listopada koji se obilježava kao Svjetski dan hrane.
Nedostatak krute i raznolike hrane, a to je široko rasprostranjen slučaj, razlog je što ta dobna skupina upravo u vrijeme kada joj je najviše potrebno ne dobiva prehrambene sastojke bitne za razvoj mozga, kostiju i cijelog tijela, navodi agencija.
Čak i u dobro stojećim obiteljima u zemljama u razvoju "previše dojenčadi" i male djece ne jede hranu koja im je potrebna, navodi agencija.
"Kako je moguće da u 2016. još ima tako mnogo djece koja u ishrani ne primaju sve sastojke potrebne za zdrav rast", pita se France Begin, viša prehrambena savjetnica u UNICEF-u te objašnjava "Prve dvije godine života... to je prilika koju ne želite propustiti".
Poboljšanje kakvoće i količine hrane koju uzimaju mala djeca može spasiti do 100.000 života na godinu, smanjiti troškove liječenja i poboljšati produktivnost u odrasloj dobi, kaže agencija.
Obroci su najsiromašniji u Južnoj Aziji i subsaharskoj Africi i djeca su ondje niža rastom u usporedbi s vršnjacima drugdje u svijetu.
Manje od trećine dojenčadi i male djece u zemljama u razvoju hrani se raznoliko čime je većina njih izložena riziku pothranjenosti, navodi se u izvješću.
Nadalje, trećina djece ne dobiva krutu hranu preporučenu za dob od šest mjeseci, navodi agencija. Godine 2000. takvu hranu nije dobivala polovina djece u toj dobi.
Nezdrava hrana s mnogo masti, šećera i soli, ali s niskim sadržajem minerala i proteina, sve je učestalija u prehrani djece kako u bogatim tako i u siromašnim zemljama, upozorava Begin.
Studije provedene u Senegalu, Nepalu, Tanzaniji i Kambodži pokazale su da velik broj djece jede nezdrave grickalice, najviše u urbanim zonama, ali također i u ruralnim područjima.
Takva se hrana snažno promiče oglašvanjem, a roditelji najčešće nisu dovoljno educirani da bi znali kako je nezdrava za njihovu djecu.
Na neraznoliku prehranu u ranoj dobi nadovezuje se nezdrava hrana koja djeci osigurava samo masti i šećer i to je izvor velike zabrinutosti, kaže Begin.