IZVANREDNO STANJE

Uragan Helena pogodio Floridu: 'Odigrat će se scenarij koji se ne može preživjeti'

Foto: LEE COUNTY SHERIFF'S OFFICE/REUT
Uragan Helena
Foto: LEE COUNTY SHERIFF'S OFFICE/REUT
Uragan Helena
27.09.2024.
u 07:38
Helena je "jedan od najvećih uragana nad Meksičkim zaljevom ovog stoljeća", rekao je stručnjak Michael Lowry.
Pogledaj originalni članak

Uragan Helena stigao je do Floride, s maksimalnom brzinom vjetra od 225 km/h. Jedna osoba je poginula nakon što je znak pao na cestu, kazao je guverner Floride Ron DeSantis. Oluja je u četvrtak postala uragan 4. kategorije, rekao je Nacionalni centar za uragane (NHC). Jaka kiša poplavila je ceste i zatvorila zračne luke na Floridi. 

Oluja je u četvrtak postala s vjetrovima od 215 km/h uragan 4. kategorije, rekao je Nacionalni centar za uragane (NHC), i očekuje se da će nastaviti dobivati na snazi.

Dužnosnici su pozvali stanovnike na putu oluje da poslušaju naredbe o obveznoj evakuaciji ili će se suočiti s uvjetima opasnim po život, javlja Hina.

- Odigrat će se scenarij koji se stvarno ne može preživjeti u obalnom području, rekao je direktor NHC-a Michael Brennan, s vodom koja može uništiti zgrade i nositi automobile.

Porast vodostaja mogao bi mjestimice na obalama doseći i 6 metara, što je visina dvokatnice.

Zračne luke u Tampi, Tallahasseeju i St. Petersburgu obustavile su rad u četvrtak. U gotovo cijeloj državi uvedeno je izvanredno stanje. Oko 3500 vojnika Nacionalne garde mobilizirano je, a dodatnih 2000 dostupno je ako bude potrebno, prema guverneru Ronu DeSantisu.

On je upozorio stanovnike sjeverne Floride da se evakuiraju prije nego bude kasno.

- Imate vremena doći do skloništa, ali to morate učiniti sada, rekao je na brifingu za novinare. Svaka minuta koja prođe približava nas uvjetima koji će jednostavno biti preopasni za kretanje, dodao je.

Helena je "jedan od najvećih uragana nad Meksičkim zaljevom ovog stoljeća", rekao je stručnjak Michael Lowry.

Iako je nekoliko uragana već pogodilo Sjedinjene Države ove godine, uključujući Béryl i Debby, bili su manje snažni od Helene kada su stigli do kopna.

Još tri države, Georgia, Tennessee i Južna Karolina, također će osjetiti posljedice ovog uragana.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.